Hlavní obsah

Orli změnili migrační trasy nad Ukrajinou, chtějí se vyhnout bojům

Orli volaví změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá místa jejich výskytu a stanovišť byla navíc zřejmě válkou poškozena či přímo zničena, upozornila zpravodajská stanice BBC s odvoláním na studii britských a estonských vědců.

Foto: Profimedia.cz

Orel volavý (Clanga clanga)

Článek

Orli volaví přes Ukrajinu přelétají každé jaro na své cestě z Řecka či mokřadních oblastí v Jižním Súdánu do hnízdišť v Bělorusku.

Zjištění odhalila, že sledovaní orli se ve velké míře odchýlili od svých dřívějších tras. Ty vedly přes místa, kde se nyní aktivně bojuje. Na Ukrajině nyní také trávili méně času zastávkami na svých obvyklých místech pro nabrání sil, nebo se jim zcela vyhýbali. V důsledku toho také při svých tazích urazili větší vzdálenost, v průměru o 85 kilometrů.

Vědci se domnívají, že se vyhýbají nebezpečím vyplývajícím z války, mj. dělostřelecké palbě, pohybu stíhaček a tanků i koncentraci pozemních vojsk. Podle odborníků to vyplývá z analýzy GPS údajů o orlí migraci u označených ptáků, které shromáždili od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022.

Výzkumníci z Estonské univerzity přírodních věd v Tartu a britské organizace British Trust for Ornithology o svých zjištěních informovali tento týden v časopise Current Biology.

Čáp z Českého Švýcarska uletěl pět tisíc kilometrů, zaznamenali ho v Senegalu

Koktejl

„Válka na Ukrajině má ničivý dopad na lidi i životní prostředí. Naše zjištění poskytují vzácný pohled na to, jak konflikty ovlivňují zvířata ve volné přírodě,“ uvedl podle BBC Charlie Russell, hlavní autor studie a postgraduální výzkumný pracovník na Východoanglické univerzitě.

Zpoždění kvůli změně trasy

Orel volavý (Clanga clanga) je středně velký, hnědě zbarvený dravý pták, který je podle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) klasifikován jako zranitelný, tedy druh čelící velkému nebezpečí vyhynutí. Je to orel z čeledi jestřábovitých, který je rozšířený především v Asii a východní Evropě. Živí se menšími savci, plazy, žábami a ptáky.

Na Přerovsku se objevilo malé hejno kamenáčků pestrých, jejichž domovinou je Arktida

Koktejl

Pro stěhovavé ptáky jsou zastávky důležité z hlediska získání potravy, vody a úkrytu. Změny trasy zpozdily přílet orlů na hnízdiště a pravděpodobně je donutily spotřebovat více energie, což pro ně mělo neblahý účinek.

Ptáci: žijí okolo nás, ale většinu z nich nevidíme

Věda a školy

„O tom není pochyb. Myslím, že z toho plyne, že konflikt na Ukrajině zásadně narušuje migrační ekologii tohoto druhu,“ řekl Jim Reynolds, docent ornitologie a ochrany zvířat na Birminghamské univerzitě.

„Pro zranitelný druh, jako je tento, je cokoliv, co narušuje hnízdění, velkým problémem. Jako biologovi zabývajícímu se ochranou druhů mi to dělá obrovské starosti,“ dodal.

Přestože žádný ze sledovaných ptáků kvůli válce neuhynul, vědci se domnívají, že jejich zážitky mohly ovlivnit jejich schopnost se rozmnožovat.

Muž otrávil jedem vzácná zvířata, odhalil ho vycvičený pes

Krimi

Královna nebes Gaia má novou voliéru. Postavila se díky dárcům

Koktejl

Výběr článků

Načítám