Hlavní obsah

Na Přerovsku se objevilo malé hejno kamenáčků pestrých, jejichž domovinou je Arktida

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlkoš

Na podmáčeném poli u obce Vlkoš na Přerovsku se v těchto dnech nečekaně objevilo malé hejno kamenáčků pestrých. Jde o bahňáky, kteří žijí v Arktidě na pobřeží Skandinávského poloostrova a jen velmi vzácně se objevují v době tahu ve střední Evropě. Novinky o tom informoval ochránce přírody, ornitolog Jiří Šafránek.

Kamenáčci pestří se objevili poblíž Vlkoše na PřerovskuVideo: Zdeněk Abrahámek

 
Článek

Kameňáček pestrý je podle něj veliký asi jako kos a vyznačuje se krátkýma červenýma nohama a krátkým ocasem. Opeření horní části těla má rezavohnědé a černobílé, spodní strana těla je bílá s širokou černou hrudní páskou. Samec i samice jsou stejně zbarveni.

Živí se korýši, hmyzem a měkkýši, které vyhledává pod naplavenými řasami na mořském pobřeží.

Foto: Jiří Šafránek, Novinky

Kamenáček pestrý.

„Hnízdí v pobřežní tundře a je jedním z nejseverněji hnízdících ptáků. Je to tažný druh, který zimuje na mořských pobřežích všech kontinentů. U nás se vyskytuje velmi vzácně na tahu, a to pouze jednotliví ptáci nebo malá hejnka od dvou do šesti kusů,“ konstatoval ornitolog.

U Vlkoše se objevilo celkem osm kamenáčků pestrých.

Foto: Jiří Šafránek, Novinky

Na polním mokřadu u Vlkoše se nyní vyskytují kromě kamenáčků pestrých i další severské druhy ptáků. Je mezi nimi i linduška rudokrká.

„Zajímavé je i to, že na stejné lokalitě se s nimi zároveň vyskytují i další u nás vzácné severské druhy, a to jespák křivozobý, linduška rudokrká a konipas luční severoevropský. Na polním mokřadu u obce je objevil ornitolog Zdeněk Abrahámek,“ doplnil Šafránek.

Ptáci: žijí okolo nás, ale většinu z nich nevidíme

Věda a školy
Související témata:
Kameňáček pestrý
Vlkoš

Výběr článků

Načítám