Hlavní obsah

Čáp z Českého Švýcarska uletěl pět tisíc kilometrů, zaznamenali ho v Senegalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čápa černého z Českého Švýcarska na severu Čech zaznamenali ornitologové na pobřeží Atlantského oceánu u města Joal v Senegalu, zhruba 90 kilometrů jihovýchodně od afrického Dakaru. Je to dosud nejvzdálenější místo, na kterém se tento pták okroužkovaný v Českém Švýcarsku objevil. Urazil cestu dlouhou zhruba 5000 kilometrů.

Foto: Jean-Marie Dupart , Bez zdroje

Čápa označeného bílým kroužkem s kódem vyfotografoval Francouz Jean-Marie Dupart 19. února

Článek

„Čápa označeného bílým kroužkem s kódem vyfotografoval Francouz Jean-Marie Dupart 19. února. Jeho ornitologické hlášení bylo následně předáno Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR, kroužkovací stanici Národního muzea i ornitologům z Českého Švýcarska. Ti mládě okroužkovali v červnu 2022 na skalním hnízdě v národní přírodní rezervaci Kaňon Labe nedaleko Podskalí u Děčína,“ informoval Novinky mluvčí správy národního parku Tomáš Salov.

„Čápi černí, ale i sokoli stěhovaví nebo výři velcí u nás dostávají svou šanci vyvést mláďata především díky tomu, že návštěvníci respektují jejich životní prostor a poskytují jim to základní, co ze strany člověka poskytnout lze. A to je klid,“ uvedl ředitel správy parku Petr Kříž.

Čáp z Podskalí se vylíhl spolu se dvěma dalšími sourozenci. Mimořádně plaší čápi černí běžně hnízdí na stromech, v Českém Švýcarsku jim terén umožňuje i hnízdění na skalních římsách. V místech, kde je to možné a pro ptáky bezpečné, ornitologové mláďata kroužkují.

Foto: Václav Sojka, novinky.cz

Ornitologové mládě okroužkovali v červnu 2022  v národní přírodní rezervaci Kaňon Labe nedaleko Podskalí u Děčína

„Kroužky umožňují sledování ptáků a jsou navrženy tak, aby kódy bylo možné odečíst z větší vzdálenosti. Pohlaví kroužkovaných mláďat nelze v době kroužkování zjistit,“ dodal Salov.

Čápi černí patří se sokoly stěhovavými či výry velkými ke zvláště chráněným druhům, pro které Správa Národního parku České Švýcarsko každoročně vyhlašuje na období od 1. března do konce července takzvané dočasně chráněné plochy.

Opatření se vztahuje na bezprostřední okolí hnízd v národním parku České Švýcarsko i v CHKO Labské pískovce a spočívá v omezení vstupu návštěvníkům. Hnízdiště jsou viditelně označena informačními tabulkami a vymezovacími páskami, aby se jim lidé mohli vyhnout a ptáky při hnízdění nerušili.

V národním parku České Švýcarsko jde kromě jeho klidových území o dalších 15 lokalit, v CHKO Labské pískovce pak o dalších devět míst. Opatřením se nijak neomezuje průchod návštěvníků po značených turistických trasách.

Krkonošští pytláci decimují vzácné ptáky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám