Hlavní obsah

Odborník z Akademie věd: Počty nakažených covidem budou vyšší v únoru a v březnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyšší počty nakažených covidem-19 se dají očekávat v únoru a hlavně v březnu. Zřejmě už nezbývá v populaci moc lidí, kteří covid dosud neprodělali nebo nejsou očkovaní, takže nějaké protilátky mají. V rozhovoru, který dala ve čtvrtek médiím k dispozici Akademie věd ČR, to řekl Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV ČR. Kvůli malému počtu testů je podle něj současný stav epidemie hlavně odhad, trendy jsou ale vidět docela dobře.

Foto: archiv Jana Pačese

Genetik Jan Pačes

Článek

„Vypadá to, že špička podzimní a zimní situace byla mezi Vánocemi a Novým rokem, teď to pomalu klesá,“ vysvětlil. Nemocných loni bylo mírně víc než v roce 2022, ale podstatně méně než před dvěma lety. V nemocnicích je zhruba 400 nakažených.

Denně umírá na covid zhruba deset lidí

„Z covidu se stalo normální infekční onemocnění, ale musíme si uvědomit, že je to v současnosti nejvíc smrtelná choroba. Denně umírá zhruba deset lidí, což není úplně málo,“ řekl.

Virus trochu mění své chování. V současnosti se projevuje nejen hlubokým kašlem, ale například i průjmy.
Jan Pačes, AV ČR

Situace je podle něj pod kontrolou díky tomu, že je dostupná vhodná léčba a očkování. Přestože alespoň základní očkování má 65 procent populace, loni se podle dat ministerstva zdravotnictví (MZd) nechalo přeočkovat jen asi 370 tisíc lidí, většina poněkolikáté, nově zahájilo očkování 1700 osob.

Přibývá nakažených covidem. Válek opět vyzval k očkování

Domácí

„Už je asi málo lidí, kteří virus buď nedostali, nebo nejsou očkovaní, takže nějaký typ protilátek mají,“ poznamenal.

Data MZd evidují 450 tisíc osob, které měly covid už více než jednou. „Jsou lidé, kteří mají k onemocnění větší dispozice, virus prodělali už několikrát,“ dodal.

Doporučení ohledně očkování stejná jako u chřipky

Podle vyjádření ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) z tohoto týdne jsou doporučení ohledně očkování stejná jako u chřipky, tedy opakovat pravidelně před každou sezonou respiračních nemocí. Doporučení je hlavně pro seniory nebo chronicky nemocné.

„Očkování sníží pravděpodobnost těžkého průběhu, ale i takzvaného long-covidu, tedy delších následků než několik málo dnů, což je pro koronavirus typická vlastnost,“ řekl Pačes. Jako long-covid lékaři označují například dýchací nebo neurologické potíže, problémy se spánkem nebo chronickou únavu. Přetrvávat může i ztráta chuti nebo čichu.

Jiné než na začátku epidemie před necelými čtyřmi lety jsou i příznaky nákazy. „Virus trochu mění své chování. V současnosti se projevuje nejen hlubokým kašlem, ale například i průjmy,“ dodal s tím, že dál na něj spolehlivě fungují antigenní testy včetně domácích.

Antigenní samotest rozpozná i nové varianty covidu

Domácí

Ty se do statistik MZd nezapočítávají, evidují se jen ty provedené zdravotníkem. Od začátku ledna bylo evidováno více než 33 tisíc antigenních testů a 4700 testů metodou PCR. Před rokem byly počty PCR testů zhruba dvojnásobné, antigenními testy se ale testovalo méně. V lednu 2022 bylo PCR testů v pracovních dnech 20 tisíc až 30 tisíc.

„Není to tak, že by se testovat úplně přestalo, jenom se to dostalo na úroveň ostatních infekčních onemocnění,“ doplnil Pačes s tím, že z hlediska léčby je takový způsob adekvátní. Lepší testování by ale umožnilo lepší přehled o šíření viru odborníkům, jako jsou virologové nebo epidemiologové.

Omezené testování odpadních vod

Například Státní zdravotní ústav (SZÚ) podle poslední zprávy od 8. listopadu loňského roku sekvenoval 161 vzorků, u kterých přesně určil typ varianty koronaviru, který se šíří. Nejčastější byla velmi nakažlivá varianta JN.1, která vychází ze starší varianty pirola a BA.2.

V povrchových vodách přibývají přírodní organické látky, upravovat pitnou vodu bude náročnější

Věda a školy

Výrazně omezené je také testování odpadních vod. Např. Výzkumný ústav vodohospodářský na webu uvedl, že monitoring ukončil v prosinci 2022.

„Aktuální údaje o objektivním výskytu covidu-19, vycházející z množství jeho specifického markeru v odpadních vodách, lze získat již pouze z údajů z jiných evropských zemí, v nichž monitoring odpadních vod pokračuje,“ napsal. Robert Koch Institut v sousedním Německu poslední data publikoval v červnu 2023.

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) poslední výsledky zveřejnily v lednu 2023. Do budoucna se podle firmy počítá na úrovni EU s testováním dvakrát ročně. „Evropská komise do svého návrhu revidované směrnice o čištění městských odpadních vod doplnila povinnost od roku 2026 na velkých čistírnách odpadních vod nad 100 000 ekvivalentních obyvatel provádět minimálně dvakrát ročně právě monitoring SARS-CoV-2,“ sdělila firma.

Počty respiračních infekcí opět strmě rostou

Domácí

V Česku je další vakcína proti covidu, lidé si budou moci vybrat

Domácí

Výběr článků

Načítám