Hlavní obsah

Přibývá nakažených covidem. Válek opět vyzval k očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českem se aktuálně šíří dosud nejnakažlivější varianta covidu. Ministr Vlastimil Válek proto vyzval starší a chronicky nemocné, aby se nechali přeočkovat. Počty nakažených se začínají opět zvedat a v dalších týdnech dál porostou. Podle Státního zdravotního ústavu nejde o nic neočekávaného.

Foto: mzcr.cz

Přehled výskytu laboratorně prokázaného onemocnění covid‑19 podle okresů

Článek

„Vyzývám a doporučuji všem občanům, kteří jsou starší, mají nadváhu a někteří komorbidity, třeba onemocnění srdce, aby se jako já nechali naočkovat,“ apeloval ministr. „Zabráníte tím velmi významně vážnému průběhu nemoci. Nezabráníte tomu, že nemůžete onemocnět, že nechytíte virus,“ dodal s tím, že riziko nákazy je u této varianty velmi vysoké.

V nemocnicích leží aktuálně kolem 380 lidí s covidem, z toho 31 na JIP (aktuální covidové statistiky lze najít na webu ministerstva zdravotnictví zde). Náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic zdůraznil, že nákaza není důvodem jejich hospitalizace, ale na covid se přišlo mimoděk. Za pondělí se covid nově prokázal u 728 lidí, za úterý u 456. Údaje jsou ale zkresleny vánočními svátky, kdy se moc netestovalo.

Podle infektologa a člena Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP) Pavla Dlouhého v nemocnicích končí hlavně křehcí senioři. V kombinaci s jinými zdravotními problémy jim covid významně přitíží, zkolabují a musí být hospitalizováni.

Po užívání antimalarika na covid mohlo zemřít až 17 tisíc lidí, tvrdí studie. Doporučoval ho i Trump

Evropa

„Stav se náhle prudce zhorší, přivezou starší paní na emergency a při vyšetření se zjistí, že má covid. Právě ten ale způsobil, že musí do nemocnice. Není to tak, že by měla náhodou i covid. Už třeba nemá zápal plic, nemusela by být na kyslíku, ale dojde k celkovému zhoršení stavu seniora, což pro něj může být velmi závažné, a může zemřít,“ vysvětlil Dlouhý.

Ministerstvo nezvažuje žádná restriktivní opatření. Doporučuje zvýšit hygienu a vlastní ochranu, například respirátory v hromadné dopravě, obchodech nebo nemocnicích. Radí také jíst více ovoce a zeleniny, mýt si ruce.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vystoupil na tiskové konferenci k současné epidemiologické situaci, zejména k onemocnění covid-19 a chřipky

Situace je obvyklá

„Situace je aktuálně obvyklá. Očekáváme jako každý rok po Vánocích nárůst respiračních onemocnění, včetně covidu. Dá se předpokládat, že v následujících týdnech nakažlivost poroste,“ řekla šéfka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

Zvýšená koncentrace viru se objevuje i v odpadních vodách. Podle Hospodářských novin počítá nejkrizovější scénář s tím, že v únoru můžou být v nemocnicích až čtyři tisíce nakažených.

Dlouhý zdůraznil, že z toho nelze vyvozovat, že dojde do 14 dnů k dramatickému nárůstu hospitalizovaných. V roce 2021 to předznamenalo tisíce pacientů v nemocnicích.

„I zahraniční zkušenosti a zprávy teď ukazují, že v době omikronu, kdy je významná část populace promořená a naočkovaná, už taková bezprostřední souvislost není,“ řekl infektolog Novinkám a Právu.

Téhož názoru je epidemiolog SZÚ Jan Kynčl. „Nemyslím si, že by došlo k významnému vzestupu hospitalizovaných pacientů,“ sdělil redakci.

„Bereme to vážně, sledujeme to. Velká část nakažených stoná mírnějším způsobem. Nechci říct lehce, protože covid dokáže i mladého, zdravého člověka potrápit, ale nedovede ho do nemocnice. Tam končí v naprosté většině starší osoby, lidé imunitně oslabení nebo ti, kteří mají větší počet interních chorob,“ doplnil infektolog Dlouhý.

Ministr také ujistil, že je pro rizikové pacienty zajištěn dostatek antivirotik, která se podávají po potvrzení nákazy. Loni za ně stát zaplatil přes jednu miliardu korun.

Očkování proti covidu je zdarma. Očkují zejména praktičtí lékaři. Covid se nyní projevuje hlavně déletrvající horečkou, bolestí v krku, rýmou a u nových variant i průjmy.

Počty respiračních infekcí opět strmě rostou

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám