Hlavní obsah

Antigenní samotest rozpozná i nové varianty covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nástupem covidu a chřipky stoupla poptávka po antigenních testech. Největší zájem hlásily lékárny kolem vánočních svátků, teď se připravují na další vlnu. Českem se začínají šířit nové, vysoce nakažlivé varianty covidu. I ty umějí podle expertů samotesty zachytit. Po respirátorech se ptá již málokdo.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Antigenní test na covid

Článek

„Zájem o antigenní testy se určitě zvýšil,“ potvrdila lékárnice Lenka Štýsová z klatovské pobočky Dr.Max. K dostání jsou v Česku nejen základní antigenní samotesty, které odhalí covid, ale i kombinované varianty. Umějí rozlišit mezi virem Sars-cov2 a chřipkou typu A nebo B. Některé rozpoznají i RS viry. Po takových testech se ptá lékárníků ale málokdo.

Například ve Voticích dávají příchozím na výběr. „Vždycky se ptáme, jestli chtějí test jen na covid, nebo kombinovaný s chřipkou A/B. Pár lidí chodí cíleně s tím, že jim lékař řekl, ať si koupí kombinovaný test, ale to je výjimečné,“ poznamenal tamní lékárník Filip Škarda. V posledních týdnech byl podle něj zájem o samotesty na covid obrovský.

„Až do minulého týdne jsme denně prodali desítky kusů. Tento týden to trochu opadá, řádově na polovinu toho co mezi svátky. Uvidíme, co udělají mrazy,“ poznamenal. Stejnou zkušenost má lékárník Lukáš Malý z EUC lékárny v Liberci. Přetrvávající zájem o testy evidují lékárny Benu. „Poptávka se přenesla i do nového roku. Během prvních deseti lednových dnů evidujeme srovnatelné prodeje jako za celé září,“ sdělil mluvčí Marek Hubač.

Přibývá nakažených covidem. Válek opět vyzval k očkování

Domácí

Kdy se testovat?

S postupným přibýváním nemocných počítají v příštích týdnech epidemiologové i lékaři. Zejména v únoru. Státní zdravotní ústav (SZÚ) už potvrdil výskyt vysoce nakažlivé subvarianty omikronu JN.1 v 16 procentech zkoumaných vzorků. V Evropě už převládá.

„Schopnost detekovat virus se s novými variantami viru zásadně neposunula,“ zhodnotil profesor Pavel Dřevínek, předseda Společnosti pro lékařskou mikrobiologii.

„Pokud je antigenní test použit ve fázi onemocnění s jasnými příznaky, pak je i virová nálož dostatečně vysoká na to, aby se virus detekoval a případné určité rozdíly mezi variantami se neprojevily,“ vysvětlil.

V Česku je další vakcína proti covidu, lidé si budou moci vybrat

Domácí

Dřevínek upozorňuje, že u člověka s jasnými příznaky se dá pozitivní výsledek testu považovat za průkazný. „Stále ale platí to, že negativní výsledek nevylučuje, že jedinec onemocnění má,“ dodal mikrobiolog. Záleží na kvalitě testu, jeho citlivosti i správném provedení samotestu. Spolehlivé nemusí být výsledky u lidí, kteří žádné příznaky nemají.

Hrazeno jen se žádankou

Testování na covid už pojišťovny lidem plošně nehradí. Výjimkou jsou případy, kdy žádanku vypíše lékař, což se děje zpravidla jen u seniorů, chronicky nemocných nebo lidí s oslabenou imunitou. U těch má podle lékařů smysl test provést. Potřebují vědět, jestli jde o covid, nebo jinou nemoc, a podle toho včas nasadit léčbu. Sníží se tím riziko zdravotních komplikací.

U relativně zdravých osob testování medicínský důvod nemá. „Pro většinu osob není podstatné, zda onemocněly covidem nebo chřipkou, symptomatická léčba je obdobná. Stejně tak opatření vůči okolí,“ zdůraznil epidemiolog SZÚ Jan Kynčl.

Podle Dřevínka ale otestování ničemu neuškodí. Samotest lze zakoupit v lékárně. Objednat se dá i na laboratorní vyšetření. Pokud vyjde test pozitivně, ideálně opakovaně, měl by dotyčný kontaktovat svého praktického lékaře, který může vystavit neschopenku.

Přes Vánoce covid i chřipka oslabí, pak rapidní nárůst

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám