Hlavní obsah

Odborníci po filipínském pekle: Připravte se na čím dál tím silnější bouře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové zatím formálně nespojili globální oteplování s tajfuny, jako byl ten, který minulý týden zničil Filipíny. Očekávají ale čím dál extrémnější klimatické jevy kvůli stoupající teplotě oceánů, napsala v úterý agentura AFP.

Foto: Handout, Reuters

Tajfun Haiyan na obrázku družice.

Článek

Haiyan, nejsilnější tajfun, jaký kdy narazil na pevninu, se v pátek přehnal přes Filipíny a nechal za sebou pravděpodobně tisíce mrtvých, zpustošená města a zničené vesnice. Udeřil jen několik dní před pondělním zahájením dvanáctidenních klimatických rozhovorů OSN, které se konají ve Varšavě.

"Pokračuje tendence oteplování oceánů a s tím souvisí riziko zvýšení intenzity cyklónů," řekl AFP Hervé Le Treut, pařížský univerzitní profesor a klimatolog. Tajfuny, hurikány a cyklóny jsou různá jména stejného klimatického jevu podle toho, ve které oblasti se zformoval. Meteorologové ale užívají obecného jména cyklón, když mluví všeobecně o těchto superbouřích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na tajfunem zdevastované FilipínyVideo: Reuters

Odhaduje se, že teplota oceánů stoupala v období od roku 1971 o 0,1 stupně Celsia za desetiletí v hloubce 75 metrů a teplota se mírně zvýšila dokonce i ve větších hloubkách. Meteorologové věří, že horní vrstvy oceánu se oteplovaly také v první polovině 20. století. O tom, zda šlo o dílo člověka, nebo přirozených změn na planetě, se nadále vedou diskuse.

Cyklóny se tvoří z obyčejných bouřek v určitém období roku, kdy teplota mořské vody je do hloubky 60 metrů vyšší než 26 stupňů Celsia. Energii si cyklóny berou právě z tohoto tepla. Proto podle odborníků vyšší teplota na povrchu oceánů může vytvářet větší zdroj tepelné energie pro cyklóny.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Nákladní loď, která po řádění tajfunu Haiyan skončila v Anibongu na břehu

Podle Stevena Testelina, který pracuje pro francouzskou národní meteorologickou službu Météo-France, není oteplování oceánů zdaleka stejné. "Některá moře se oteplují rychleji než jiná, což může vést k intenzivnějším cyklónům v některých oblastech," řekl.

Reklama

Související články

Spoušť po supertajfunu na leteckých záběrech

Možná nejsilnější tajfun, který kdy udeřil na pevninu, způsobil na Filipínách naprostou zkázu. Tak popsal postižená místa ředitel tamního Červeného kříže...

Výběr článků

Načítám