Hlavní obsah

Supertajfun Haiyan bičuje Filipíny větry o rychlosti až 275 km/h 

Manila

Mimořádně silný tajfun Haiyan (místně nazývaný Yolanda) kategorie pět zasáhl v pátek centrální Filipíny. Provázejí ho trvalé větry s rychlostí v nárazech až 275 km/h, napsala BBC. Podle meteorologů by mohlo jít o vůbec nejsilnější bouři v historii, která dosáhla pevniny. Meteorolog Romeo Cajulis řekl agentuře AFP, že živel zasáhl pobřeží u Guiuanu ve 4.40 hod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tajfun na FilipínáchVideo: Reuters

 
Článek

Když tajfun dosáhl pevniny, vítr dosahoval v nárazech rychlosti 275 km/h, uvedla filipínská meteorologická služba v pět ráno (22.00 hod. SEČ). Společné centrum amerického námořnictva pro varování před tajfuny oznámilo, že krátce před tím, než bouře dosáhla pevniny, dosahovaly nárazy rychlosti až 379 km/h a trvalé větry měly rychlost 314 km/h.

Vzdul vlny o výšce pět metrů, které zasáhly ostrovy Leyte a Samar.

Foto: Noaa, Reuters

Tajfun Haiyan na záběru družice NOAA, kontury vznačují filipínské ostrovy.

Kvůli nebezpečí byly evakuovány milióny lidí, ohroženo je 12 miliónů Filipínců v oblasti, kterou minulý měsíc postihlo zemětřesení o síle 7,3 stupně. Bouře zasáhne druhý nejlidnatější ostrov Cebu, kde žije 2,5 miliónu Filipínců, ale vyhne se severněji ležícímu hlavnímu městu Manila.

Mai Zamorová z charity Wolrd Vision, působící na Cebu, řekla: „Vítr tu hvízdá. Je tak silný. Pokračuje i liják. Slyšeli jsme od kolegů v Taclobanu, že viděli pozinkované plechy létat jako draky.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Tajfun Haiyan bičuje město Tacloban na Leyte

Roxane Sombiseová z Taclobanu na ostrově Leyte řekla BBC: „Náš dům se teď otřásá. Chci jen, aby to skončilo.“

Guvernér provincie Jižní Leybe Roger Mercado napsal na Twitter, že „popadané stromy zablokovaly silnice a brzdí úsilí záchranářů“.

Foto: Chester Baldicantos, ČTK/AP

Spadlý strom zablokoval cestu na Cebu

Meteorolog Jeff Masster ze soukromé společnosti Weather Underground napsal v blogu, že větry by mohly způsoby vůbec největší škody, jaké utrpělo kterékoli město na Zemi od tropické cyklóny za celé století.

Foto: Handout, Reuters

Tajfun Haiyan na obrázku družice

Tajfun je mnohem silnější než hurikán Katrina, který si před lety vyžádal v USA 1800 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám