Hlavní obsah

Tajfun pustoší Vietnam, na Filipínách rabující davy vzaly útokem obchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila/Hanoj
Aktualizováno

Tajfun Haiyan, jehož řádění si na Filipínách vyžádalo odhadem přes 10 000 obětí, zasáhl v pondělí ráno pobřeží Vietnamu 160 kilometrů jihovýchodně od Hanoje. Nad Vietnamem tajfun po oslabení provázely větry o rychlosti 120 km/h a silné deště. Na Filipínách původně větry dosáhly historické rychlosti přes 300 km/h. V nejhůře postiženém městě Tacloban se rabovalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé na Filipínách pátrají v troskách po jídle a pitíVideo: Reuters

 
Článek

Ve Vietnamu kvůli tajfunu evakuovali přes 650 000 osob, uvedl web theaustralian.com.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oslabený tajfun Haiyan si ve Vietnamu vyžádal nejméně jedenáct obětíVideo: Reuters

Větry poškodily domy na severu Vietnamu. „Několik set domů má stržené střechy. Tisíce stromů bylo vyvráceno,“ řekl Nguyen Cong Thuan, který má v provincii Quang Ninh na starosti řešení katastrof. Podle BBC si tajfun ve Vietnamu vyžádal nejméně 11 obětí. Nezvěstných je šest.

Dalších 11 mrtvých hlásí Čína a Tchaj-wan. Na ostrově Chan-nan, přes nějž se tajfun přehnal ještě před dopadem na vietnamskou pevninu, bylo evakuováno 40 000 lidí. Tři osoby tam živel zabil a šest členů posádky nákladní lodi se pohřešuje. Na Tchaj-wanu je vysoké mořské vlny vzaly život osmi lidem.

Foto: Hau Dinh, ČTK/AP

Tajfunem potopená turistická loď Ha Long Bay

Foto: Kham, Reuters

Vietnamec si prohlíží tajfune vyvrácenou televizní věž.

Sedmdesátiletý obyvatel Haiphongu Nguyen Hung řekl: „Bouře byla skutečně silná. V posledních několika letech si nevybavuju silnější bouři, než byla tato. Cítil jsem, jak se můj dům v noci otřásal.“ Bouře už oslábla a měla by se brzo rozpadnout.

Boží dopuštění na Filipínách

Ve středních Filipínách si řádění tajfunu podle předběžných bilancí místních úřadů vyžádalo životy nejméně 10 300 lidí a další tisícovky se jich stále pohřešují. [celá zpráva]

Počet potvrzených obětí z nedělních 255 stoupl na 942. Zničeno nebo poškozeno bylo 23 000 domů.

Český velvyslanec na Filipínách Josef Rychtar řekl ČTK, že se už podařilo kontaktovat všechny Čechy, kteří jsou na Filipínách: „Máme čerstvou informaci, že poslední dvě osoby, po kterých jsme pátrali a které se nám neozývaly, se ozvaly příbuzným.”

Foto: Bullit Marquez, ČTK/AP

Zničené přístavní molo ve filipínském městě Guiuan, dke udeřil tajfun Haiyan.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Nákladní loď, která po řádění tajfunu Haiyan skončila v Anibongu na břehu

Šéf filipínského Červeného kříže Richard Gordon popsal pro BBC situaci: „Je tu hrozně moc obětí, hodně lidí zemřelo na místě, je hodně zničeného. Právě teď je to boží dopuštění, ale doufejme, že se to obrátí k lepšímu, jak se dostávají do oblasti další a další dodávky.“

Tajemník vlády Rene Almendras jeho popis potvrdil: „V některých případech byla devastace totální.“

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Tajfunem zničené domy v Taclobananu

Foto: Erik De Castro, Reuters

Filipínka, která porodila v polní nemocnici

Gordon dodal, že už se podařilo zprůjezdnit hlavní tahy, protože cesty byly zablokované vyvrácenými stromy. Jak se záchranáři postupně dostávají do nejvíce postižených oblastí, očekávají, že najdou další oběti. Zatím dopravují jen to nejnutnější, pitnou vodu a základní potraviny. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tajfun Haiyan přinesl do Číny déšť a silný vítrVideo: Reuters

Rabování na Filipínách

Problémy způsobuje rabování, kdy davy vtrhly do supermarketů, uvedl server GMA s tím, že napaden byl i konvoj Červeného kříže. Mluvčí civilní obrany Reynaldo Balido uvedl, že jednou z priorit je obnova pořádku v nejpostiženějším městě Taclobanu, kde žilo 220 00 lidí a odkud má být nejvíce obětí, až 10 000. Uvedl, že policisté a vojáci se tam přesouvají z dalších oblastí.

Problémem je, že do mnoha míst se nedostala zatím žádná pomoc a lidem chybí léky, jídlo i voda.

„Potřebujeme vodu a léky”

Přeživší Erika Mae Karakotová z ostrova Leyte řekla webu firstpost.com: „Prosím, řekněte mé rodině, že jsem naživu. Potřebujeme vodu a léky, protože hodně lidí je zraněných. Někteří trpí průjmy kvůli nedostatku jídla a vody.“ [celá zpráva]

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Obyvatelé filipínského města Anibong si prohlížejí nákladní loď, kterou vlny vzduté tajfunem vynesly na břeh.

Práci záchranářům ale může zkomplikovat postupující tlaková níže, která má do postižených oblastí přinést další silné deště.

Foto: Kham, Reuters

Vietnamec u poničeného globu v provincii Quang Ninh, na kterou udeřil tajfun Haiyan

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám