Hlavní obsah

Spoušť po supertajfunu na leteckých záběrech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná nejsilnější tajfun, který kdy udeřil na pevninu, způsobil na Filipínách naprostou zkázu. Tak popsal postižená místa ředitel tamního Červeného kříže Richard Gordon. Živel postihl víc než devět miliónů lidí. Na 10 000 lidí přišlo o život, další stovky tisíc o domov. Vláda v pondělí vyhlásila stav katastrofy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na tajfunem zdevastované FilipínyVideo: Reuters

 
Článek

„Je to holé dopuštění, všude je spousta mrtvých, samá zkáza,“ popsal Gordon. „Místy je devastace naprostá,“ dodal tajemník vlády Rene Almendras. Tajfun Haiyan zničil 70 až 80 procent staveb, které mu stály v cestě.

Armáda ústy svého mluvčího zatím oficiálně potvrdila jen 942 obětí, ale očekává se, že konečná bilance bude nepoměrně vyšší. Živel postihl víc než devět miliónů lidí, téměř 630 000 přišlo o střechu nad hlavou. Spousta z nich nemá dostatek potravin a vody.

Foto: ČTK/AP

Zpustošený Tacloban

Téměř celé bylo zničeno 40tisícové město Guiuan v provincii Samar. Nejvíc obětí ale zaznamenali ve městě Tacloban v provincii Leyte. Podle odhadů místních úřadů je mrtvých na 10 000.

„Cestou z letiště jsme viděli nespočet mrtvých těl u silnice. Tři dny tam tlela, není, kdo by je pohřbil,“ popsal dopisovatel BBC Jon Donnison.

„Pomoc přichází pomalu,“ dodal. „Na těžce poškozeném letišti zřídili polní nemocnici. Viděli jsme dvě mladé ženy rodit mezi troskami,“ popsal dál Donnison.

Foto: ČTK/AP

Foto: ČTK/AP

Zkáza na pobřeží u Taclobanu

„Všechno bylo srovnáno se zemí,“ komentovala scénu v Taclobanu zástupkyně humanitární organizace Save The Children Lynette Limová. Dostala se i do vesnic jižně od města, kudy se přehnaly vichry o rychlosti až 300 kilometrů v hodině a vlny vysoké jako dvoupatrový dům.

„Všude, kam jsme přišli, nám říkali, že z jejich obce přišlo o život mezi 10 a 50 lidmi. Většina rodin, které se rozhodly pro evakuaci, na místě nechala jednoho člena, aby hlídal jejich domy a majetky. Většina jich, bohužel, zemřela,“ uvedla Limová pro server The Daily Telegraph.

Foto: ČTK/AP

Poté, co se tajfun přehnal, následoval šok a zármutek, pak hněv. „Všichni se zlobili, že vláda pro přeživší nedělá dost. Měli vztek, protože neměli jídlo a vodu a nikdo nesčítal mrtvé a vůbec nekoordinoval pomoc,“ poznamenala Limová.

A potom podle Limové přišlo bezuzdné rabování: „Bylo to úplně jiné, než to, co jsem dosud zažila. Lidé brali všechno, co vzít mohli.“

Foto: ČTK/AP

Kvůli rabování vyslal filipínský prezidenta Benigno Aquino do města Tacloba stovky vojáků.

Podle prvních odhadů tajfun Haiyan způsobil v oblasti Tacloban škody za víc než tři miliardy pesos (zhruba 1,4 miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám