Hlavní obsah

Od ISS odletěla kabina se čtyřmi astronauty, kteří byli na stanici od listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odstartovala ve čtvrtek ráno našeho času pilotovaná kosmická loď Crew Dragon Endurance od firmy SpaceX miliardáře Elona Muska se čtyřmi astronauty - třemi Američany a jedním Němcem. Po necelých 24 hodinách mají dorazit na Zemi, informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

BEZ KOMENTÁŘE: Od Mezinárodní vesmírné stanice odstartovala kapsle Dragon se čtyřmi astronautyVideo: NASA TV, AP

 
Článek

Kapsle Crew Dragon úspěšně odletěla od ISS ve čtvrtek v 7:20 SELČ. Odpojila se od dokovacího uzlu IDA-2 na staničním modulu Harmony. Skupina mise Crew-3 vracející se po téměř šestiměsíčním pobytu na oběžné dráze je očekávána u pobřeží USA v pátek před sedmou hodinou ráno SELČ.

Čtveřice tvořená Thomasem Marshburnem, Kaylou Barronovou a Rajou Charim z NASA a Matthiasem Maurerem zastupujícím Evropskou kosmickou agenturu (ESA) byla na palubě orbitálního komplexu od loňského listopadu, připomíná agentura AP. Na ISS strávili 174 dní, pět hodin a 48 minut.

Rusko vyneslo na oběžnou dráhu vojenský náklad. Použilo novou raketu

Evropa

Marshburn poslední den mise předal velení ISS ruskému kosmonautovi Olegu Artěmjevovi.

Prapor vítězství na ISS

Za zmínku stojí, že ruští kosmonauti minulý týden na vesmírné stanici umístili repliku tzv. praporu vítězství. Artěmjev a jeho kolega Denis Matvějev jej během své „vesmírné procházky“ rozvinuli na vnější straně ruského víceúčelového laboratorního modulu Nauka. Podobnou vlajku se srpem a kladivem vztyčili 30. dubna 1945 před finálním dobytím Berlína vojáci Rudé armády nad budovou Reichstagu (říšského sněmu).

S odkazem na ruskou vesmírnou korporaci Roskosmos o dané aktivitě kosmonautů nedávno referovala agentura TASS. Ta upozornila, že původní prapor se nalézá v Ústředním muzeu ozbrojených sil v Moskvě.

BEZ KOMENTÁŘE: Ruští kosmonauti při výstupu do vesmíru rozvinuli repliku vítězné vlajkyVideo: AP

Podle popularizátora kosmonautiky Milana Halouska z České kosmické kanceláře a České astronomické společnosti to zkrátka kosmonauti dostali nařízeno, a tak to udělali. „Nic většího ani nic menšího bych za tím nehledal,“ vyjádřil se na dotaz Novinek.

Doplnil, že to pochopitelně bylo ze strany Roskosmosu „politické prohlášení“. „Kosmonauti v tom budou spíše nevinně,“ poznamenal s tím, že obecně vztahy na ISS jsou zatím korektní.

Ruští kosmonauti šli na vesmírnou procházku aktivovat robotickou ruku

Věda a školy

Artěmjev s Matvějevem jinak strávili v otevřeném kosmickém prostoru sedm hodin a 42 minut. Měli splnit několik úkolů včetně přípravy evropského robotického manipulátoru ERA (European Robotic Arm) připojeného k modulu Nauka. Dvojice kosmonautů zahájila danou pracovní směnu vně ISS ve čtvrtek 28. dubna. Další pracovní výstup se má uskutečnit až 19. května.

Na ISS bylo onen dubnový den každopádně rušno. Před venkovními aktivitami ruských kosmonautů totiž na stanici dorazili v lodi Crew Dragon Freedom její čtyři noví obyvatelé: američtí astronauti Jessica Watkinsová, Robert Hines a Kjell Lindgren z NASA a jejich italská kolegyně Samantha Cristoforettiová z ESA (posádka Crew-4).

Astronauti na palubě ISS přivítali nové kolegy

Věda a školy

Astronauti Chari, Marshburn, Barronová a Maurer nyní tedy stanici opustili, kromě zmíněné nové čtveřice a Artěmjeva s Matvějevem je tak aktuálně na orbitě ještě jejich ruský kolega Sergej Korsakov.

Rusové odejdou z ISS. Ale kdy?

Rusko navíc už určilo termín, kdy vystoupí z projektu stanice ISS, jak minulý týden sdělil ředitel Roskosmosu Dmitrij Rogozin. Uvedl, že datum zatím nezveřejní, ale v příštím roce to nebude.

„Rozhodnutí už bylo přijato, ale nejsme povinni o něm veřejně mluvit. Mohu říci jen jedno - v souvislosti s našimi závazky upozorníme naše partnery na konec prací na ISS rok dopředu,“ prohlásil. Podle jeho slov bude Rusko na stanici působit do roku 2024.

Rusko odejde z mezinárodní orbitální stanice ISS. Ale tají kdy

Evropa

„Tato práce bude do značné míry souviset především nejen s demonstrací našeho postoje k dění ve světě, ale také demonstrováním naší připravenosti umístit (v kosmu) ruskou orbitální stanici,“ pokračoval Rogozin. Podle něj bude ruská stanice multifunkční a práce na ní již probíhají - vyvíjí ji společnost Eněrgija.

Výběr článků

Načítám