Hlavní obsah

O případném prodloužení termínu pro podávání přihlášek na střední školy rozhodne MŠMT v úterý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství v čele se šéfem resortu Mikulášem Bekem rozhodne v úterý, zda se prodlouží termín pro podávání přihlášek na střední školy, sdělila v pondělí mluvčí ministerstva Tereza Fojtová. Úvahy o prodloužení termínu podávání přihlášek vyvolalo opožděné spuštění elektronického systému přihlašování (DiPSy).

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Článek

Státní organizace Cermat, která je za přípravu přijímacího řízení odpovědná, spustila systém v pátek před půlnocí, původně se měl veřejnosti otevřít ve čtvrtek 1. února. Přihlášky je nyní možné podávat do 20. února.

Aktuálně se podle Fojtové o případném prodloužení termínu podávání přihlášek jedná, připravují se variantní řešení. V úterý se podle ní rozhodne a ministerstvo zároveň oznámí, zda a o kolik by se případně termín podávání přihlášek prodloužil.

Šéf Cermatu by raději termín neposouval

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí již minulý týden uvedl, že by byl raději, kdyby se termín neprodlužoval. „Máme dva až tři dny rezervu v harmonogramu,“ řekl nyní ČTK Krejčí.

Selhal systém pro přihlášky na střední školy

Domácí

Rezerva byla podle něj určena pro případ, že poslední den přihlašování systém napadne velký DDoS útok. Pokud by se teď termín prodloužil kvůli zpoždění o jeden den, nebyl by to podle Krejčího problém. „Jeden den je ještě v pohodě,“ poznamenal.

Část lidí podala tři přihlášky a na každé byla jedna škola. Toto je chybný postup, musí být všechny školy na jedné přihlášce
Miroslav Krejčí, Cermat

O víkendu podalo přihlášky na střední školy prostřednictvím elektronického systému DiPSy přes 10 tisíc zájemců.

Jak Novinkám sdělila mluvčí Cermatu Jana Patáková, v pondělí 5. února okolo 16:00 evidoval systém celkem 14 859 přihlášek.

Cermat spustil systém elektronických přihlášek na střední školy

Domácí

Během víkendu systém podle Krejčího fungoval bez problémů, v sobotu odrazil díky automatické ochraně tři útoky hackerů, takzvané DDoS útoky. V neděli další útoky podle Krejčího nebyly.

Hybridní i papírová forma

Uchazeči mohou přihlášky na školy vedle plně elektronického způsobu podávat také tzv. hybridní formou, tedy kombinací tištěných přihlášek s podporou elektronického systému, případně stejně jako v předchozích letech papírovou formou. Hybridních přihlášek bylo o víkendu podáno zhruba deset procent, uvedl ředitel Cermatu.

K nedělní půlnoci např. bylo podáno přes systém DiPSy asi 12 tisíc přihlášek, uvedl Krejčí, z toho 900 bylo duplicitních. Jednalo se třeba o opravy, někteří lidé ale také podávali přihlášky chybně.

Jak vybrat tři školy?

Věda a školy

„Část lidí podala tři přihlášky a na každé byla jedna škola. Toto je chybný postup, musí být všechny školy na jedné přihlášce,“ upozornil Krejčí. Uchazeči školám musí přiřadit priority a tím určit, na kterou školu chtějí nejvíce.

Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit až 106 tisíc žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, např. zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, případně dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Krejčí dříve řekl, že se počítá zhruba se 120 tisíci uchazeči.

Přijímací zkoušky pro čtyřleté obory a obory nástavbového studia se konají 12. a 15. dubna, pro obory šestiletých a osmiletých gymnázií 16. a 17. dubna.

Elektronické přihlášky na střední školy fungují bez zádrhelů

Domácí

Hackeři zkusili zaútočit na systém přihlášek na střední školy

Domácí

Výběr článků

Načítám