Hlavní obsah

Cermat spustil systém elektronických přihlášek na střední školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Cermat v noci na sobotu otevřel elektronický systém přihlášek na střední školy. Systém měl být spuštěn už ve čtvrtek, Cermat to ale kvůli problémům s nahráváním příloh odložil. Systém v sobotu ráno běžel bez problémů, stejně tak i odpoledne, kdy několik minut čelil útoku hackerů.

Foto: repro DiPSy

Systém DiPSy na podávání přihlášek na střední školy

Článek

„Nejsou žádné problémy, vše běží tak, jak má,“ řekl v sobotu dopoledne šéf Cermatu Miroslav Krejčí. „K dnešním zhruba 08:00 bylo podáno 580 přihlášek, z toho 50 hybridně, zbytek plně elektronicky,“ dodal. V případě hybridního podání musí zájemci vygenerovaný dokument doručit do školy.

V sobotu odpoledne čelil elektronický systém útoku hackerů, díky automatické ochraně ale nevznikly žádné škody a systém funguje dál bez problémů. „Zhruba od 12:35 do 12:45 trval silnější DDoS útok na stránky DiPSy a první dvě minuty bylo snížené množství uživatelů v systému, zbytek doby systém normálně fungoval,“ řekl Krejčí.

Systém elektronických přihlášek několik najatých programátorů vyvinulo během půl roku po loňském kolapsu papírového systému.

„Nepředpokládám, že by byl systém DiPSy jako takový přetížený tak, že by přestal fungovat. Neznámá, které se všichni bojí, je, jak to bude se zátěží NIA a s přihlašováním přes NIA,“ řekl v pátek šéf Cermatu.

Cermat přihlašování přes NIA (Identita občana) nedokáže ovlivnit, protože jde mimo jeho systém.

Digitální a informační agentura (DIA) proto kvůli očekávanému náporu uživatelů posílila o 45 procent systém Identity občana, prostřednictvím kterého se budou lidé hlásit. Opatření agentura přijala kvůli nedávným problémům při přihlašování do nové aplikace eDoklady.

Čas do 20. února

Žáci v rámci systému mohou podat tři přihlášky a označí, v jakém pořadí je mají jako prioritní. Nehraje roli, kdy přihlášku v systému podají, čas mají do 20. února. Zatím není jasné, zda se termín kvůli prodlevě ve spuštění prodlouží.

Přihlašovací systém se dnes testoval kvůli bezpečnosti. „Žádný další problém nebyl objeven,“ řekl Krejčí. Předpokládá, že žáci a jejich rodiče budou nejprve systém zkoušet, než přihlášky podají.

Cermat vydal videomanuál k přihláškám na střední školy

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám