Hlavní obsah

Novým státním tajemníkem na MŠMT je dlouholetý náměstek školní inspekce Andrys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým státním tajemníkem ministerstva školství byl na středečním jednání vlády jmenován dlouholetý náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys, a to od čtvrtka 15. prosince. Stal se tak nástupcem Jindřicha Fryče, který je od začátku listopadu náměstkem ministra vnitra pro státní službu, tzv. superúředníkem.

Foto: MŠMT

Nový státní tajemník MŠMT Ondřej Andrys (uprostřed) během čtvrtečního uvedení do úřadu. Vlevo ministr školství Vladimír Balaš, vpravo Andrysův předchůdce Jindřich Fryč.

Článek

„Jsem rád, že novým státním tajemníkem byl jmenován člověk, který disponuje nejen výbornými znalostmi v oblasti školství, ale má i dlouholeté manažerské zkušenosti, které může plně využít v nové funkci na resortu školství,“ okomentoval jmenování nového státního tajemníka ministr Vladimír Balaš (STAN).

„Vždy jsem považoval vzdělávání za jednu z nejdůležitějších veřejných služeb, kterou stát pro své občany zajišťuje. S vědomím všech možných osobních nedostatků jsem přesvědčen, že podrobná znalost vzdělávacího prostředí (…) mi umožní být kolegům na MŠMT relevantním a korektním partnerem při zajišťování všech náročných úkolů, které resort plní,“ uvedl sám Andrys.

Pro Novinky doplnil, že jeho prvním úkolem „nepochybně v aktuálním období bude zajistit korektní přechod úřadu do podmínek nastavených novelou služebního zákona a současně podpořit akceleraci procesů souvisejících s aktuálními prioritními úkoly resortu“.

Novým superúředníkem je Fryč

Domácí

„Současně se musím s řadou záležitostí nejprve podrobně seznámit, takže další plány a priority bychom komentovali po Novém roce,“ poznamenal nový státní tajemník.

Státní tajemník má podle zákona o státní službě postavení náměstka pro řízení sekce. Na starosti má mj. organizační záležitosti, stará se o služební a pracovněprávní vztahy či odměňování zaměstnanců.

Novou náměstkyní ministra školství se místo Plagy stala Martina Běťáková

Věda a školy

Školní inspekce chystá výběrové řízení

Andrys vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a postgraduální studia absolvoval v mezinárodním programu Vysoké školy ekonomické v Praze a Univerzity Jeana Moulina v Lyonu. Vyučoval na středních a jazykových školách a dodnes působí jako vysokoškolský pedagog.

Od roku 2012 působil na České školní inspekci (ČŠI) ve funkci náměstka ústředního školního inspektora.

A kdo ho na ČŠI nahradí? „Na začátku ledna 2023 bude v souladu se zákonem o státní službě vyhlášeno výběrové řízení na pozici náměstka ústředního školního inspektora. Předpokládaný nástup je plánován k 1. únoru,“ odpověděl na dotaz Novinek hlavní školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Uzavření škol kvůli covidu nemělo na zvládnutí učiva výrazný vliv, tvrdí inspekce

Věda a školy

K lepšímu naplňování cílů výuky by podle pedagogů pomohlo méně učiva

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám