Hlavní obsah

Ústecká univerzita si zvolila nového rektora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Akademický senát zvolil za nového rektora ústecké Univerzity J. E. Purkyně (UJEP) Jaroslava Koutského, bývalého děkana fakulty sociálně ekonomické. Nahradí Martina Baleje, kterému po osmi letech skončí na jaře druhé funkční období. Jednačtyřicetiletý Koutský byl jediným kandidátem, rektorem by se měl stát od 18. března na čtyři roky.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Volba rektora Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Zvolen byl Jaroslav Koutský (na snímku).

Článek

Ze 40 členů akademického senátu se středeční volby zúčastnilo 38, z toho 36 odevzdalo platný hlas.

„Velmi si vážím důvěry akademického senátu. Udělám, co je v mých silách, abych univerzitě v následujících letech pomohl,“ uvedl po svém zvolení Koutský.

„Já si myslím, že kolega Koutský je konsenzuální kandidát. Dokáže spojovat různé pohledy na to, kam se má univerzita ubírat. Dokázal názory třeba z různých fakult propojit, o čemž svědčí i silný mandát, který získal při hlasování,“ řekla ČTK členka akademického senátu Lenka Slavíková.

Nejmladší děkan v historii UJEP

Univerzita musí být podle Koutského zaměstnanci, studenty i veřejností vnímána jako kvalitní, odpovědná, inspirativní a vstřícná instituce.

„Musí sehrávat excelentní roli v regionu, zastávat důstojnou pozici v rámci republiky a rozšiřovat funkční vazby na mezinárodní prostředí,“ zdůraznil Koutský, který vystudoval na Masarykově univerzitě v Brně regionální geografii a regionální rozvoj, na brněnském Vysokém učení technickém pak získal titul docent v oboru ekonomika a management.

Novým rektorem Ostravské univerzity byl zvolen Petr Kopecký z filozofické fakulty

Věda a školy

V letech 2013 až 2021 byl, jako nejmladší děkan v historii UJEP, v čele Fakulty sociálně ekonomické UJEP. Odborně se zaměřuje zejména na transformaci Ústeckého kraje i dalších průmyslových regionů z pohledu ekonomické geografie a regionálního rozvoje.

Akademický senát zvolil podle Baleje do čela univerzity člověka energického, který má spoustu nápadů a zkušeností ze zahraničí.

Rada VŠ kritizuje návrh rozpočtu na příští rok, univerzity chtějí více peněz

Věda a školy

Kandidáti a členové akademické obce mohou do tří pracovních dnů od vyhlášení výsledků voleb podat stížnost na jejich průběh. Pokud se tak nestane, zašle akademický senát návrh na jmenování nového rektora prezidentovi republiky. V čele univerzity stane nový rektor 18. března a funkční období mu skončí 17. března 2027.

Dosavadní rektor Martin Balej bude na univerzitě podle svého vyjádření pokračovat. „Počkám, jakou bude mít nově zvolený rektor představu o svém týmu, a podle toho se zařídím. Mám velké dluhy vůči rodině, dětem, budu se jim to snažit vrátit,“ řekl Balej, za jehož volebního období byl dokončen univerzitní kampus na místě bývalé nemocnice.

„Před novým rektorem leží obrovské výzvy, jako je transformace kraje. Univerzita musí být vidět v celém kraji, aby si občané řekli, že má univerzita v regionu smysl,“ dodal Balej.

Návrh na odvolání rektora Univerzity Palackého má akademický senát projednat v prosinci

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Jaroslav Koutský

Výběr článků

Načítám