Hlavní obsah

Nový projekt má zvýšit zapojení zrakově postižených dětí do pohybových aktivit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Zvýšit kvalitu života dětí a žáků se zrakovým postižením prostřednictvím jejich zapojení do školních i volnočasových pohybových aktivit je společným cílem Centra aplikovaných pohybových aktivit (APA) Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci (FTK UP) a projektu Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Foto: Archiv Centra APA

Centrum APA má v oblasti podpory rovného přístupu žáků s handicapem ke vzdělávání prostřednictvím pohybových aktivit bohaté zkušenosti.

Článek

Díky této spolupráci budou žákům, jejich pedagogům i rodičům k dispozici konzultanti, kteří nejen pomohou s podpůrnými opatřeními, ale také například představí pohybové aktivity přizpůsobené pro osoby s vadou zraku.

Konzultanti APA pro děti, žáky i studenty se zrakovým či kombinovaným postižením budou při speciálních pedagogických centrech pro zrakově postižené působit v pěti krajích – Jihočeském, Jihomoravském, Moravskoslezském, Olomouckém a Ústeckém – a v hlavním městě Praze s přesahem do středních Čech.

Během dvou let se počítá s intenzivní podporou až 90 žáků, avšak poradenský servis bude poskytnut každému ze stovek takových dětí v jednotlivých regionech.

Nová metodika má zvýšit bezpečnost zrakově postižených ve městech a u kulturních památek

Tipy a trendy

„Chceme u nich rozvinout návyky vedoucí ke zdravému a aktivnímu životnímu stylu, který je pozitivním předpokladem pro holisticky pojaté zdraví, a tím i spokojenější život. Rozvoj pohybové gramotnosti je průběžná činnost, naší snahou tedy bude, aby konzultanti ‚své‘ žáky pravidelně, aspoň jednou za měsíc, viděli a pracovali s nimi,“ uvedl vedoucí Centra APA Ondřej Ješina.

Předpokládají se i obavy

Počítá se přitom podle něj i s tím, že zpočátku bude u některých žáků či jejich rodičů obava z rizik zapojení se do pohybových aktivit, případně se vyskytne zpochybňování jejich prospěšnosti pro zrakově postižené.

„V některých ohledech to pro konzultanty, které čeká i nutná administrativa, cestování a pravidelná setkání se sdílením zkušeností, možná nebude snadná práce,“ připustil Ješina s tím, že se chystají i jednorázové akce se širším záběrem, jako jsou např. lyžařské víkendy pro rodiny nebo různé výlety.

Poradenské činnosti konzultantů týkající se zapojení žáků se zrakovým postižením do pohybových aktivit a podpory jejich rovného přístupu ke vzdělávání budou moci využít také další zájemci.

Podnikat chce každý čtvrtý student Univerzity Palackého. Ukázal to výzkum

Věda a školy

Aktivity projektu mají formovat kompetence pedagogů, rozšířit povědomí rodičů a vrstevníků i pozitivně ovlivnit postoje veřejnosti k podpoře zapojení osob se zrakovým postižením do pohybových aktivit a volnočasového vyžití v nejširších možných souvislostech.

Dvouletý projekt Centra APA podpořený z veřejné sbírky Světluška a nazvaný „Systémová podpora pro rovnoprávné vzdělávání a zapojení se do volnočasových aktivit dětí, žáků a studentů se zrakovým postižením v oblasti pohybové gramotnosti“ odstartoval se začátkem roku 2024.

Vybrané konzultanty odborníci proškolí

V současné době se připravují výběrová řízení na obsazení pozice konzultantů APA ve spolupracujících regionech. Po nezbytném proškolení a uvedení do problematiky se zahájení jejich práce očekává v červnu letošního roku, intenzivněji pak se začátkem nového školního roku.

Centrum APA má v oblasti podpory rovného přístupu žáků se zdravotním postižením, znevýhodněním či jinými speciálními potřebami ke vzdělávání prostřednictvím pohybových aktivit bohaté zkušenosti.

Dlouholeté zkušenosti s podporou osob se zrakovým postižením má i Nadační fond Českého rozhlasu, prostřednictvím projektu Světluška. „Děti a mládež s jakýmkoliv handicapem nesmějí být vyčleňovány z hodin tělesné výchovy, a pokud je bariérou nedostatečná odbornost a motivace pedagogických pracovníků a asistentů pedagoga, pak jim obojí musíme dodat,“ zdůraznila ředitelka fondu Gabriela Drastichová.

Zdatnost u dětí se propadla o 100 let, zjistili experti z Liberce

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám