Hlavní obsah

Nově vyvinuté elektromotory uspoří lidem až pětinu nákladů za energii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Až pětinu energie u velkých domácích spotřebičů jsou schopny ušetřit nově vyvinuté elektromotory z brněnského Vysokého učení technického (VUT). Nainstalovat je lze do praček i ledniček, do tepelných čerpadel nebo ventilací. Snižovat spotřebu pomáhají do elektromotorů nově přidané permanentní magnety.

Foto: archiv FEKT VUT

Vedoucí vývojářů Jan Bárta s jedním z úsporných motorů s permanentními magnety

Článek

Výrobky s touto technickou novinkou by se mohly objevit v prodeji již v příštím roce. Vyvinuty byly v rámci hledání energetických úspor.

Náš motor se zapojí do zásuvky a rovnou běží v nejvyšším výkonu.
Jan Bárta, FEKT VUT Brno

„Každé procento energie, které se podaří při spotřebě elektromotoru ušetřit, udělá v součtu velká čísla. Nejde ale jen o drobné odběratele energie, její spotřeba totiž neustále plošně výrazně roste,“ řekl Novinkám a Právu vedoucí výzkumného týmu Jan Bárta z elektrotechnické fakulty.

Permanentní elektromagnety

Výhodou nové technologie je, že na výrobních linkách např. praček není třeba zásadně měnit montáž motorů. Pouze se do nich nainstaluje pozměněný rotor, což je pohyblivá část motoru. Ten nově vyvinutý má permanentní magnety. Díky nim stroj po zapnutí do elektrické sítě okamžitě najede na synchronní chod, při němž se rotor ihned otáčí konstantní rychlostí.

Češi vymysleli nový způsob, jak akumulovat teplo v písku. Budou tak vytápět domy

Bydlení

Zjednodušeně řečeno má zařízení ostrý start a odpadají velké energetické ztráty při rozjíždění motoru. U většiny současných motorů se při zapnutí stroje musí motor zmagnetizovat, o což se stará často poruchová elektronika.

Prvek zmagnetizování ale použitím inovativního motoru zcela odpadá, protože se o to starají magnety. Elektroniku již upravený motor nepotřebuje.

Foto: archiv FEKT VUT

Nově vyvinuté motory z brněnské techniky mají nižší spotřebu energie díky tomu, že využívají permanentní magnety.

„Náš motor se zapojí do zásuvky a rovnou běží v nejvyšším výkonu. Není mezi tím žádná elektronika, která by se časem mohla pokazit. Takže vedle energetické úspory tím dosáhneme i materiálové úspory,“ vysvětlil Bárta.

Motory prošly zkušebními testy na výbornou.

Stačí jen upravit motor

Výzkumníci dokonce vytvořili deset prototypů těchto motorů, aby si výrobce klimatizací, tepelných čerpadel nebo praček mohl jen zvolit přesně ten, který do svého výrobku potřebuje.

BMW údajně změní pojmenování modelů, písmeno „i“ má zůstat elektromobilům

AutoMoto

Majitel stroje s moderním motorem změnu nepozná. Pocítí ji až při vyúčtování, tedy při platbě účtů za odebranou elektrickou energii. Motory vznikly s podporou Technologické agentury ČR. Firma EMP připravuje jejich předsériovou výrobu.

Bárta vysvětlil, že Evropská komise stále zvyšuje tlak na výrobu ekologických a co nejúspornějších elektromotorů. Děje se tak v reakci na stále vzrůstající spotřebu. Přitom zhruba 30 až 40 procent elektrické energie je využívána v elektromotorech v nejrůznějších elektrospotřebičích. Celosvětově roste spotřeba energie o 1,1 procenta ročně. Do roku 2050 by se tak jen v Evropské unii měla zvýšit ve srovnání se současným stavem o 40 procent.

„Ze strany EU jsou kladeny stále přísnější požadavky na vysokou účinnost elektrických strojů a minimalizaci ztrát. S ohledem na vývoj lze předpokládat, že tento trend bude pokračovat,“ doplnil Bárta.

V Brně vymysleli vodivý beton. Stavby díky němu už nepromrznou

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám