Hlavní obsah

Češi vymysleli nový způsob, jak akumulovat teplo v písku. Budou tak vytápět domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Tepelná čerpadla, solární panely či větrné elektrárny. Češi kvůli drahým energiím začali už v loňském roce řešit, jak co nejvíce ušetřit. Tuzemští vynálezci nyní přišli na zajímavou alternativu ke klasickým bateriím a k celému energetickému systému domu, jejich vynález je založen na principu akumulace tepla v písku. Tento otopný a energetický systém bude možné využít pro rodinné domy i velké průmyslové podniky, a to prakticky při nulových nákladech na provoz.

Foto: archív výrobce

Nový otopný a energetický systém od českých vynálezců bude sloužit i v rodinných domech.

Článek

Nový otopný a energetický systém byl prezentován minulý týden na mezinárodním strojírenském veletrhu. V praxi počítá s tím, že lidé si pořídí akumulační zařízení a po celou dobu jeho životnosti už nebudou nic dalšího platit. Životnost se přitom odhaduje na 50 let.

Systém Watt sand+ počítá s tím, že písek se bude zahřívat z vlastní fotovoltaiky, případně přímo ze sítě v době nulových cen elektřiny na spotovém trhu.

„Ceny na tomto trhu mohou být dokonce i záporné,“ představil fungování novinky na veletrhu Miroslav Lysek, ředitel firmy Watt plus ze Starého Města na Uherskohradišťsku.

Právě jeho podnik prezentoval na akci celé řešení, na jehož vývoji se nicméně podílelo více tuzemských firem. „Vyvinuli jsme alternativu ke klasickým bateriím a k celému energetickému systému domu. Pískové úložiště funguje jako akumulátor energie. Pro domy jej stačí ohřát na teplotu 400 stupňů Celsia, pro průmyslové aplikace se zahřívá na 480 stupňů,“ popsal pro ČTK zkušenosti z praktického testování Miloslav Žára, technický partner vývojářské firmy Elply technology.

Mít vlastní elektřinu do zásoby? Jde to

Tipy a trendy

Kontejner na zahradě nebo pod zemí

Ten zároveň zdůraznil, že vlastnosti písku zůstávají dlouhodobě stabilní díky použitým teplotám. V praxi to znamená, že akumulační schopnosti tohoto materiálu se v čase nemění. Pro běžný rodinný dům je potřeba 100 metrů krychlových písku, z takového množství bude systém schopný získat zpět až deset MWh uloženého tepla.

„Jelikož se z písku ztratí pouze pět až deset procent tepla za sedm měsíců, stačí dané množství tepla na vytápění přes celou zimu,“ doplnil Žára.

Výrobce počítá s tím, že písek bude možné umístit do různých míst na pozemku – v kontejneru na zahradu nebo jej nechat zapustit do země či do sklepa. V každém případě musí být izolován speciálním materiálem, který většinu sálavé složky unikajícího tepla odrazí zpět do úložiště.

Nedílnou součástí celého vynálezu je také tepelný výměník a kompaktní předávací stanice (KPS), kterou vyrábí Janka Radotín. „V praxi není toto řešení příliš větší než původní zdroj stejného výkonu, tedy například klasický kotel,“ uvedl pro Novinky Ondřej Husák, ředitel energetiky a průmyslu v Jance Radotín.

Ostatní součásti si vyrábí přímo společnost Watt plus sama s využitím partnerských společností z Česka.

Foto: archív výrobce

KPS není o moc větší než klasický kotel.

Levnější než baterie

Případní zájemci nicméně musí počítat s vyšší pořizovací cenou, stavbu rodinného domu totiž toto řešení prodraží o 1,5 milionu. Je si ale potřeba uvědomit, že bateriové akumulátory s takovou kapacitou by vyšly ještě na násobně vyšší sumu.

„Počáteční investice do kompletního systému je pro rodinný dům 1,5 milionu korun, provozní náklady jsou minimální nebo žádné,“ řekl Žára, který vyzdvihl také ekologičnost celého systému. V praxi totiž neprodukuje emise a není k němu potřeba žádná chemie v podobě provozních náplní.

Navzdory vyšší prvotní investici bylo ale na veletrhu zřejmé, že zájem o novinku je poměrně vysoký. Firma Watt plus v současnosti dokončuje certifikaci zařízení, předobjednávky již byly spuštěny.

„Očekáváme, že zájem bude velký, ale zatím nemáme tak velké výrobní kapacity. Pro český trh jsou však dostačující, i když dodací lhůty budou několik měsíců. Globální trh je cílem později, ale to už budeme muset spolupracovat s dalšími firmami, které budou vyrábět, můžeme jít i cestou franšíz,“ nastínil plány Žára.

Systém proti blackoutu

Zároveň prozradil, že systém by mohl posloužit také v případě nenadálého ohrožení či blackoutu. Podnik již spolupracuje na takových projektech se státem. Kontejnery s pískem se dají totiž snadno převážet, díky čemuž je celý systém mobilní. Čerpat energii z nich je tak možné prakticky kdekoliv.

Zajímavostí je i to, že okopírovat celý systém jednoduchým způsobem nejde. „Patentovou ochranu máme na různé součásti, ne však na celek. To jsme nepovažovali za strategicky vhodné. Každý instalovaný systém je online připojený a vidíme, co se s ním děje. Také systém konfigurujeme individuálně pro potřebu každého zákazníka, takže při prostém okopírování zřejmě nebude fungovat zcela správně,“ vysvětlil Žára.

Solární elektrárna uloží i přebytečnou energii

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám