Hlavní obsah

Noční oblohou nad Českem prosvištěl jasný bolid, řidič ho natočil

V úterý pozdě večer tuzemskou oblohu rozsvítil bolid neboli velmi jasný meteor. Jev se podařilo před půl dvanáctou v noci z auta zachytit reportérovi agentury Aktu.cz, když jel v okolí Toužetína poblíž Panenského Týnce na Lounsku. Ovšem zdaleka ne každý bolid ani opravdu jasný neznamená pád meteoritu, upozornil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Zpozorování bolidu u Panenského TýnceVideo: Aktu.cz

 
Článek

„Ano, byl to bolid, letěl přesně v 23:23:17 SELČ,“ potvrdil pro Novinky zástupce vedoucího Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR Jiří Borovička.

Na zemský povrch nedopadlo nic

Astronom dodal, že ústav má objekt vyfotografovaný ze sedmi stanic Evropské bolidové sítě.

„Budeme tak mít všechny – a navíc velmi přesné – údaje. Zatím ale není změřený. Je ale už nyní jasné, že z něj nespadlo na zemský povrch nic. Bolid ani nebyl nijak mimořádně jasný. Konkrétně letěl nad jižní Moravou, tam však bylo v tu dobu bohužel špatné počasí,“ vysvětlil Borovička.

V Británii našli krátce po pádu meteorit, který může obsahovat ingredience života

Věda a školy

Bolid je každopádně optickým úkazem v atmosféře a neznamená nutně pád úlomků meteoritů na zemský povrch. „Naopak u drtivé většiny bolidů tomu je tak, že to těleso shoří a nedopadne na povrch,“ doplnil dále pro Novinky tiskový tajemník Astronomického ústavu Suchan.

„Myslel jsem si, že padá letadlo“

Samotný reportér agentury Aktu.cz ke svým záběrům poznamenal, že jsou natočené na palubní kameru.

„Překvapilo nás, jak to bylo velké a barevné. Viděli jsme zelenooranžový ‚ocas‘, v jednu chvíli jsem si myslel, že padá letadlo. Padalo to rychle a hořelo to. Obvykle vidíte padat hvězdu v dálce na obloze – malou a chviličku. Tady to bylo úplně opačně – dlouho a velký objekt,“ popsal.

Za čtyři sekundy 121 km. Vědci uvedli detaily k průletu jasného bolidu nad Českem

Věda a školy

Záznam vznikl pozoruhodnou souhrou okolností, když tým Aktu.cz jel z akce u věznice v Bělušicích, odkud měl být propuštěn původně doživotně odsouzený Robert Tempel.

Tempel byl po zásazích Evropského soudu pro lidská práva a českého Ústavního soudu osvobozen pro nedostatek důkazů a po téměř dvaceti letech za mřížemi osvobozen.

Foto: Aktu.cz

Zpozorování bolidu u Panenského Týnce

Oproti původním předpokladům, že opustí zdi věznice již v úterý, k tomu nakonec po komunikaci mezi soudem a věznicí došlo až ve středu ráno.

Nadšenci hledají úlomky meteoritu, který spadl v Jizerkách

Věda a školy

Co se týče úkazů na nebi, například loni v listopadu dopadly úlomky ze zářícího meteoritu, tzv. bolidu, v Jizerských horách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám