Hlavní obsah

Tempel je po 20 letech na svobodě

Sokolov
Aktualizováno

Okresní soud v Sokolově ve středu ráno rozhodl o propuštění Roberta Tempela, který po zrušení doživotí za dvojnásobnou vraždu na Sokolovsku zůstával ve vězení kvůli dřívějšímu trestu. Stížnosti Tempela vyhověl v úterý Ústavní soud (ÚS). Tempel už je nyní na svobodě, podle ředitele věznice v Bělušicích na Mostecku Ondřeje Kroupy byl propuštěn hned ve středu dopoledne vedlejším vchodem věznice.

Ředitel věznice v Bělušicích Ondřej Kroupa k propuštění TempelaVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

„V ranních hodinách, ihned po začátku pracovní doby, byl soudkyni předložen ústavní nález, ta se s ním seznámila a příkaz k propuštění vydala," řekla ČTK  mluvčí sokolovského soudu Gabriela Siegelová.

Hned ve středu dopoledne pak byl Tempel propuštěn na svobodu. Bělušické vězení však opustil vedlejším vchodem mimo pozornost čekajících novinářů.

„Ano, mohu potvrdit, že Robert Tempel už není ve vězení, na pokyn sokolovského soudu jsme ho propustili,” řekl Novinkám ředitel věznice Kroupa.

Tempela po 20 letech musí pustit na svobodu, rozhodl Ústavní soud

Krimi

Tempel si v roce 1996 vyslechl trest 5,5 roku vězení. Dostal se podmínečně na svobodu. V podmínce se však dopustil loupeže, a tak justice rozhodla, že vykoná zbytek trestu, tedy 457 dní, a také dalších 13,5 roku právě za loupeže.

Následně dostal souhrnný doživotní trest vězení za dvojnásobnou vraždu v roce 2001, jejíž spáchání popíral.

Foto: Milan Malíček, Právo

Robert Tempel u soudu (snímek z 26. listopadu 2008)

Po zásazích Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a českého ÚS byl Tempel nedávno zproštěn obžaloby z vraždy pro nedostatek důkazů.

Vězeňská služba mu však přikázala odpykat zbývajících 457 dní z původního trestu. Podle ústavních soudců si ale Tempel starší tresty již odpykal, další držení ve výkonu trestu tak bylo neústavní.

Vrahovi Tempelovi zvanému Psychi uznal soud odškodné za nefér proces

Krimi

Dvojnásobná vražda, za niž byl Tempel potrestán, se stala na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam podle zrušeného rozsudku předal své oběti 400 tisíc korun za auto, které si údajně chtěl koupit.

Následně prý muže zastřelil a zasáhl podle obžaloby i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla podle názoru obžaloby následující den zakopal na Chebsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám