Hlavní obsah

Astronomové prosí o záběry bolidu, na zemský povrch mohly dopadnout meteority

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek po sedmé hodině ranní, přesně mezi 7:04:54 až 7:04:58 SEČ, proletěl nad naším územím jasný meteor, tzv. bolid. Po několika minutách úkaz doprovodily zvukové projevy. Pozorování záblesku přes oblačnost, a hlavně zvuku bylo hlášeno i z okolí Prahy - z Kralup, Slaného, Kladna či Říčan.

Foto: NASA / Astronomický ústav AV ČR

To, co je vidět na fotografii americké NASA jako ilustrační případ, se v pátek 29. ledna ráno patrně odehrálo nad oblačností nad naším územím, tvrdí čeští astronomové.

Článek

„Není vyloučeno, že došlo k pádu meteoritů na zemský povrch,” poznamenal k tomu Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, který o události informoval.

„Kvůli nepříznivému počasí naše kamery nezaznamenaly žádný přímý záznam bolidu. I přes narůstající denní světlo ale naše velmi přesné přístroje zachytily průběh svícení tohoto jevu, a to i přes oblačnost,” dodal.

Výzva astronomů

Odborníci z oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR žádají provozovatele kamerových systémů  o případný přístrojový záznam daného bolidu.

Astronomové zaznamenali další jasný meteor. Zářil nad Šumavou, dopadl v Rakousku

Věda a školy

Podle hlášení pozorování od náhodných svědků byla v okolí Liberce, Varnsdorfu a Děčína řídká oblačnost, přes kterou byl podle Suchana bolid vidět.

Případné záběry úkazu lze zaslat vědcům na tento e-mail: mph@asu.cas.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám