Hlavní obsah

Ohnivý meteor schovaný nad mrakem vykouzlil na nebi úchvatné divadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud zůstali obyvatelé Idaha v noci ze soboty na neděli opravdu dlouho vzhůru, poštěstilo se jim uvidět výjimečně jasný bolid, který se proletěl potemnělou oblohou. Okamžik, kdy se letící meteor rozzářil nad mrakem, zachytil devětatřicetiletý Jordan Ragsdale.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Fotograf zachytil nad Idahem jasným bolidVideo: AP

 
Článek

Ragsdale je nadšeným amatérským fotografem astronomických jevů už více než pět let. K fotografování a natáčení využívá speciální kameru, která zaznamenává pohyby meteorů, umístěnou na střeše svého domu v Eagle, předměstí města Boise v americkém Idahu.

Kameru spustil v sobotu kolem desáté večer a nad ránem kamera zaznamenala asi dosud nejlepší Ragsdaleův úlovek. Meteor prolétající nad mrakem se rozzářil a v oslňujícím záblesku letěl dolů.

Jasné meteory, které při vstupu do atmosféry spalují tolik hmoty, až se viditelně rozzáří, se nazývají bolidy. Tento termín nemá přesnou definici, ale všeobecně se za bolid označuje meteor jasnější než -3 magnitudy, případně jasnější než Venuše na noční obloze. Magnituda je veličina udávající jasnost objektu pozorovaného na obloze a platí, že čím vyšší magnituda, tím nižší jasnost objektu.

V Británii našli krátce po pádu meteorit, který může obsahovat ingredience života

Věda a školy

Pokud je bolid jasnější než -5 magnitud, dokáže osvítit povrch Země, při jasnosti -20 magnitud si člověk připadá jako ve dne (Slunce má jasnost -26.6 magnitud). Meteor, který zachytili i v sousedním státu Montana přesně danou svítivost nemá, podle některých svědků ale lidé mohli pohodlně spatřit své stíny.

Za čtyři sekundy 121 km. Vědci uvedli detaily k průletu jasného bolidu nad Českem

Věda a školy

„Byl větší než basketbalový míč,“ odhadl velikost Ryan Hannahoe, ředitel Montana Learning Center, které meteor rovněž zachytilo. Dost pravděpodobně tak meteor dokázal dopadnout na Zemi. V jakých místech meteor do atmosféry vstoupil a kam přesně dopadl, není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám