Hlavní obsah

Covid loni snížil naději Čechů na dožití o rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v minulých letech se i kvůli zlepšování kvality a dostupnosti zdravotní péče u Čechů prodlužovala tzv. naděje na dožití, vloni se tato věková hranice vlivem covidu-19 snížila až o rok. Vyplývá to z podrobnějších dat o úmrtnosti v loňském roce, která má Právo k dispozici.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Průměrná doba dožití v Česku byla v roce 2019 u mužů 76,3, u žen to pak bylo 82,1 roku. V březnu loňského roku ovšem v tuzemsku propukla pandemie koronaviru, která ovlivnila téměř všechny oblasti společenského života a řadu nejrůznějších statistik, u tzv. naděje na dožití tomu nebylo jinak.

„Covid-19 jako základní příčina úmrtí si bral hlavně lidi seniorního věku, nad 70 let. Jejich podíl začal klesat až v roce 2021 vlivem očkování, což je velice podstatné, protože v důsledku toho v roce 2020 došlo ke snížení tzv. naděje na dožití. U mužů je to o jeden rok, což není málo. A u žen o 0,7 roku,“ vysvětlil pokles ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. To v důsledku znamená, že muži se vloni dožívali průměrně 75,3 a ženy 81,4 roku.

Očkovací centra bez registrace už nejsou jen v Praze

Domácí

Ústav společně s Českým statistickým úřadem shromažďují nejrůznější zdravotnická a demografická data a na konci června představili výsledky rozsáhlé a veřejností očekávané analýzy mortality za loňský rok. Ta potvrdila, že loni oproti předchozím letům zemřelo z různých příčin zhruba o 17 tisíc lidí víc, z toho více než 10 tisíc na covid. A právě vysoké počty nadúmrtí mohou podle Duška za to, že došlo k poklesu věku dožití.

Celkový počet úmrtí, která přímo či nepřímo souvisela s covidem, byl podle statistiků 17 235, z toho u 10 539 (61 %) byl koronavirus primární příčinou úmrtí. „Jen pětina z těchto lidí ale neměla žádné další vážné přidružené nemoci,“ upozornil Dušek. Průměrný věk mužů zemřelých s covidem byl 77 let, u žen 81 let. Průměrná doba hospitalizace u zemřelých byla deset dní, průměrná doba od pozitivního testu do smrti byla dva týdny.

V EU by se mohlo očkovat další vakcínou

Koronavirus

Dosavadní zanalyzovaná data shrnují pouze rok 2020, v prvních měsících letošního roku ale epidemie koronaviru kulminovala a v důsledku vysokého počtu nakažených, zvláště těch s těžkým průběhem, hrozilo přehlcení kapacit nemocnic. Tento vývoj se odrazil i na počtech obětí covidu.

Lze tak očekávat, že ani v letošním roce se věk dožití příliš zvyšovat nebude. V příštích letech statistici ale opět počítají s návratem k trendu, kdy se bude postupně zvyšovat délka života obyvatel. V roce 2050 by podle odhadů měla průměrná délka života být u mužů 82,1 roku a u žen 86,7 roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám