Hlavní obsah

Nejstarším člověkem světa se stala francouzská jeptiška, která denně pije víno

Aktuálně nejstarším člověkem na světě je podle Guinnessovy knihy rekordů 118letá sestra André, francouzská jeptiška. Na tomto pomyslném trůnu vystřídala Japonku Kanu Tanakaovou, jež zemřela minulý týden ve věku 119 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sestra André při oslavě 117. narozeninVideo: Reuters

 
Článek

Sestra André, původním jménem Lucile Randonová, se narodila 11. února 1904. Nové jméno přijala poté, co se v roce 1944 stala katolickou jeptiškou.

Ve svých mladých letech pracovala jako učitelka a vychovatelka, o děti se starala rovněž během 2. světové války. Celkem 28 let strávila péčí o sirotky a seniory v nemocnici ve francouzském městě Vichy.

Foto: Profimedia.cz

118letá sestra Andre je aktuálně nejstarším člověkem na světě.

V lednu loňského roku ve svých 116 letech onemocněla covidem-19, z kterého se po mírných příznacích vyléčila. Stala se tak i nejstarším člověkem na světě, který přežil tuto nemoc.

Nejstarším žijícím člověkem světa celkově se stala poté, co v minulém týdnu ve věku 119 let zemřela Japonka Kane Tanakaová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonka Kane Tanakaová při oslavě svých 116. a 117. narozeninVideo: TVQ, Reuters

Řádová sestra, která zažila dvě světové války a dvě celosvětové pandemie, je podle záznamů Guinnessovy knihy rekordů také nejstarší žijící jeptiškou a druhou nejstarší Francouzkou a třetí nejstarší Evropankou v historii.

Denně sklenku vína 

Sestra André je částečně hluchá a používá invalidní vozík. Svoji mysl se však podle svých slov stále snaží osvěžovat, aby zůstala aktivní.

„Každé ráno mě v sedm hodin vzbudí, dají mi snídani, poté mě posadí ke stolu, kde se zaměstnávám různými maličkostmi,“ řekla nejstarší žena zástupcům Guinnessovy knihy rekordů.

Videoreportáž Guinnessovy knihy rekordů se sestrou André. 

Zaměstnanci domova důchodců, kde jeptiška už 12 let pobývá, rovněž prozradili, že si každý den dopřává sklenku vína. „Je to pravděpodobně její recept na dlouhověkost, nikomu tady ale víno denně nenutíme,“ svěřil se jeden z tamních pracovníků David Travella.

Zemřel nejstarší člověk na světě

Koktejl

Jako nejdéle žijící člověk v dějinách je v Guinnessově knize rekordů vedena Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela v roce 1997 ve věku 122 let a 164 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám