Hlavní obsah

Nejoblíbenějšími zahraničními pracovníky jsou u zaměstnavatelů Slováci

Novinky,

Dlouhodobě nízkou nezaměstnanost v České republice a s ní spojený nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců do jisté míry kompenzuje stoupající počet cizinců, kteří na tuzemský pracovní trh vstupují. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) přichází nejvíce lidí ze Slovenska a Ukrajiny. Právě Slováci patří k velmi oblíbeným uchazečům o práci.

Foto: Profimedia.cz

Slováci se u nás uplatňují například ve zdravotnictví.

Článek

Jak Novinky informovaly, v Česku pracuje cizinců stále více, uplatňují se zde i specialisté, zejména v IT oborech. Zájem je obecně také o rodilé mluvčí. [celá zpráva]

Neexistující jazyková bariéra

K oblíbeným uchazečům o zaměstnání v českých firmách patří dle šetření personální agentury Grafton Recruitment hlavně Slováci. Především díky vysoké kvalifikovanosti a neexistující jazykové bariéře.

Pokud se zde Slováci rozhodnou trvaleji působit, má na to vliv především pocit stabilnějšího ekonomického prostředí, různorodost pracovních příležitostí a možnost vyššího výdělku či zmíněná neexistující jazyková bariéra. Nezaměstnanost u našich východních sousedů aktuálně dosahuje něco málo přes sedm procent.

„Mladí lidé ze Slovenska sem často přicházejí už během studia a po promoci zde zůstávají. Jejich bezproblémovému zařazení na tuzemský pracovní trh je nakloněná i česká legislativa, díky níž se uchazeč o práci ze Slovenska může prokázat jen občanským průkazem,“ popisuje obchodní ředitel agentury Martin Ježek.

Při pohovorech bývají slovenští uchazeči podle něj ambiciózní a oproti ostatním cizincům mají výhodu, že rozumějí českému jazyku, dále mají často lepší jazykovou vybavenost než Češi. Oproti tomu jejich nevýhodou může být neznalost českého jazyka v písemné podobě.

Čtvrtina Slováků pracujících v zahraničí je v ČR

Popularitu České republiky u Slováků dokládá i čerstvý údaj Statistického úřadu Slovenské republiky. Dle něj v ČR pracuje 25 procent všech slovenských pracujících v zahraničí. Jsme tedy na prvním místě, dále ještě hojně odcházejí za prací do Rakouska a Německa.

Oborově je uplatnění slovenských zaměstnanců pestré. Pozice získávají napříč pracovním trhem od stavebnictví a řemeslných prací přes zdravotnictví, průmysl či centra sdílených služeb až po pozice určené pro absolventy VŠ. Jejich zařazení bývá specifické také s ohledem na kraj, ve kterém se uplatňují. Za atraktivnější prostředí považují vedle Prahy oblasti v blízkosti slovenských hranic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám