Hlavní obsah

Odkryté pohřebiště v Gaze vydalo vzácné olověné sarkofágy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě předtím, než odtamtud o víkendu ozbrojenci Hamásu zaútočili na Izrael, přišla z Pásma Gazy jedna pozitivní vědecká zpráva. Archeologové odkryli tamní dosud největší starověké pohřebiště, kde nalezli mimo jiné vzácné sarkofágy vyrobené z olova. Nálezy pocházejí z období římské nadvlády a jsou staré asi 2000 let, video poskytla agentura AP.

Archeologové odkryli v Gaze dosud největší hřbitov a našli vzácné olověné sarkofágyVideo: AP

 
Článek

Výzkumné práce v oblasti, stejně jako zdejší historické bohatství, dlouhodobě ohrožuje neklidná situace v regionu, a to i bez ohledu na nově vzplálý válečný konflikt. Řada archeologů tak zasvětila svůj život ochraně zdejších památek.

Mezi ty se nově řadí rozsáhlé starověké pohřebiště, které palestinští dělníci objevili ke konci minulého roku během stavebních prací poblíž města Džabálijá v severní části Pásma Gazy. Již během letošního ledna odkryli vědci prvních 60 hrobů, nyní se jejich počet zvýšil na 135. Vykopávky tu probíhají s podporou francouzských odborníků na ploše 2700 metrů čtverečních, obklopené bytovými domy.

Francouzský archeolog René Elter, který výzkum památek vede, koncem září uvedl, že vědci již prozkoumali více než 100 hrobů. „Téměř všechny tyto hroby již byly vykopány a odhalily obrovské množství informací o kulturním materiálu, stejně jako o zdravotním stavu tehdejšího obyvatelstva a nemocích, kterými mohlo toto obyvatelstvo trpět,“ řekl agentuře AP.

Elter je vedoucím archeologického oddělení programu Intiqal, který řídí francouzská nezisková organizace Première Urgence Internationale.

Čeští egyptologové našli v Sakkáře ztracenou hrobku významného úředníka

Věda a školy

Zdobené sarkofágy patřily elitě

Při odkrývání hrobů objevili vědci také dva mimořádně cenné sarkofágy vyrobené z olova. Jeden z nich zdobilo vyobrazení delfínů, druhý vinných listů. Vzhledem k vzácnosti olověných hrobek archeologové předpokládají, že jsou v nich pohřbeny tehdejší společenské elity.

Přední archeolog v Gaze Fadel Al-Otul dále vysvětlil, že na místě nalezeného hřbitova stávalo pravděpodobně během římské nadvlády město. Římané totiž pohřebiště zpravidla umisťovali blízko městských center.

Kromě sarkofágů Elterův tým odkrývá a restauruje také pohřbené ostatky a střepy hliněných nádob, které skládá dohromady. Objevené kosti budou odeslány z Gazy k další analýze a poté se vrátí místnímu ministerstvu pro památky a cestovní ruch.

V Pásmu Gazy se díky historii oblasti nachází pro archeology zlatý důl. Přístavní město Gaza odedávna spojovalo obchodní stezky a fungovalo jako křižovatka civilizací a kultur. Díky tomu se zde nachází velké množství archeologických pokladů.

Oblast bohatá na historii i konflikty

Řada faktorů, jako jsou nadvláda militantního Hamásu, boje s Izraelem nebo rychlý růst počtu obyvatel, ale tamní historické bohatství dlouhodobě ohrožuje. Archeologové se navíc musejí potýkat s nedostatkem finančních prostředků. Špatná ekonomická situace obyvatel země dále vede k tomu, že je spousta vzácných artefaktů rozprodávána pašeráky do zahraničí.

Svědectví z Gazy: Prázdné ulice, shromažďování zásob a čekání na nálety

Blízký a Střední východ

Skupina místních archeologů je ale přesto odhodlána navzdory problémům ochránit historické bohatství Gazy. „Nikdo tu nemá formální vzdělání. Jsem v podstatě to nejlepší, co máme. Existuje malé oddělení v rámci školy architektury na Islámské univerzitě, ale to je vše,“ vysvětlil Fadel al-Otul pro Guardian. Tento nadšený archeolog vyrostl v uprchlickém táboře a svoje více než dvacetileté zkušenosti získal během práce po boku zahraničních týmů.

Jeho snahou je také zpřístupnit co největší množství nalezených artefaktů veřejnosti, neboť v Gaze dosud funguje pouze několik malých soukromých muzeí.

Konkrétnější plán pak nastínil Elter. „Gaza je obrovským archeologickým nalezištěm. Naším cílem je vytvořit tým a v budoucnu se pokusit zachránit co nejvíce archeologického dědictví Gazy, abychom mohli lépe vyprávět o její historii,“ dodal s tím, že zmiňovaný tým by zde dohlížel na archeologickou činnost.

Ozbrojený konflikt, který v oblasti o víkendu vypukl, je tak další obrovskou výzvou pro zdejší kulturní dědictví, zdaleka však ne jedinou.

Vrazi z Gazy vraždí Židy. Stovky lidí se sešly v Praze na podporu Izraele

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám