Hlavní obsah

NASA plánuje dlouhodobou misi kolem Pluta

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) pověřil Jihozápadní výzkumný institut se sídlem v Texasu, aby prozkoumal možnosti dlouhodobé mise okolo trpasličí planety Pluto. Včetně toho, jaké by byly její finanční náklady, jak informovala agentura Reuters.

NASA chce vyslat misi k PlutuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Podle společné tiskové zprávy obou institucí je cílem vyslat novou nepilotovanou sondu, která by studovala kdysi nejmenší planetu Sluneční soustavy a dva další objekty takzvaného Kuiperova pásu po dobu dvou let.

Kuiperův pás je prstencem zmrzlých objektů nacházejících se za oběžnou dráhou Neptunu, v němž je několik tisíc těles, zejména malých, která zde zůstala z počátku vývoje Sluneční soustavy. Některá mají své vlastní měsíce. Součástí pásu jsou i tři trpasličí planety: Pluto (bývalá devátá planeta; překlasifikovaná z planety v roce 2006), Haumea a Makemake.

Texaský institut bude pro danou misi pracovat na vývoji kosmické lodi s novými limity zatížení. Měla by unést víc než sonda New Horizons a na palubě by rovněž měla mít dokonalejší nástroje. Podrobnosti o tom, jaké konkrétní instrumenty by sonda mohla obsahovat, nicméně zatím nezazněly.

Pod povrchem Pluta se ukrývá oceán, tvrdí astronomové

Věda a školy

Daný institut měl již dříve na starosti misi, při které sonda New Horizons proletěla kolem Pluta a jeho pěti měsíců a přiblížila se k asteroidu 2014 MU69 – známému spíše jako Ultima Thule – v Kuiperově pásu, což bylo nejvzdálenější do té doby navštívené těleso.

Opravdu vypadá planetka Ultima Thule jako sněhulák? Vědci změnili názor

Věda a školy

Aparát tehdy také pořídil snímky Pluta s vysokým rozlišením. Stroj letěl rychlostí téměř 50 tisíc kilometrů za hodinu.

Vědci z Jihozápadního výzkumného institutu mají dodat své výsledky a poznatky pro budoucí misi NASA příští rok.

Foto: NASA

Místa na Plutu, kde byl nalezen vodní led (označena modře).

Šéf NASA: A přece je Pluto planeta!

Ředitel NASA Jim Bridenstine nedávno, když mluvil o misi na Měsíc, vzbudil pozornost svým tvrzením „mimo téma”, že Sluneční soustava má stále devět planet, protože nejmenší z nich Pluto není „trpasličí planeta“, nýbrž planeta plnohodnotná.

„Jsem tady jako šéf NASA, abych vám řekl, že věřím, že Pluto je planeta. A budu to říkat i nadále,“ prohlásil.

Před astronauty pošle NASA na Měsíc robotický rover. Bude mapovat tamní zdroje vody

Věda a školy

Plutu status planety odepřela v roce 2006 Mezinárodní astronomická unie na svém valném shromáždění v Praze poté, co bylo v našem hvězdném systému objeveno více podobně velkých těles, jako jsou třeba Ceres nebo Eris.

S tím se však Bridenstine nechce smířit. Stávající definici planet považuje za „nejasnou“, podle něj musí být založená na „specifických vlastnostech“. Je přesvědčený, že klasifikaci Pluta je nutné znovu zvážit v souvislosti s poznatky získanými při misi New Horizons, v jejímž rámci sonda v roce 2015 poprvé proletěla v blízkosti tohoto vesmírného tělesa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám