Hlavní obsah

Ondřejovská hvězdárna potvrdila prvního hnědého trpaslíka z americké mise TESS

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to hvězda, nebo planeta? Takovou otázku si občas pokládají astronomové při zkoumání nových objevů z americké vesmírné mise TESS. Pro nově identifikovaný objekt v systému TOI-503 není správná ani jedna odpověď. TOI-503 je horká bílá hvězda a její souputník TOI-503b je první hnědý trpaslík – něco mezi planetou a hvězdou – objevený misí TESS, poté navíc potvrzený ondřejovským týmem Petra Kabátha.

Foto: Sci-News.com

Umělecká představa tělesa TOI-503b (vlevo) a jeho hvězdy.

Článek

Lovec planet, Satelit pro výzkum tranzitujících exoplanet (TESS), je sondou Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) s primárním cílem objevovat nové exoplanety, tedy planety mimo Sluneční soustavu.

Jeho vypuštění do kosmu loni 18. dubna odstartovalo novou éru v této oblasti. Pomocí čtyř vestavěných kamer TESS pátrá po exoplanetárních tranzitech – poklesech jasnosti hvězd v důsledku clonění obíhající exoplanety.

Astronomové objevili zatím nejbližší exoplanetu podobnou Zemi

Věda a školy

Tuzemský tým vedený Petrem Kabáthem, vedoucím skupiny exoplanet na Astronomickém ústavu Akademie věd ČR, se podílí na analýze dat k tomuto objektu s označením TOI-503.

Hnědý trpaslík je vesmírné těleso, které vzniká z protohvězdy (vývojového stadia hvězdy). Během fáze formace nedosáhne dostatečné hmotnosti, aby mohly probíhat veškeré termonukleární reakce (kromě slučování deuteria). Z tohoto důvodu se považuje za přechod mezi planetou a hvězdou.

„Jedná se o systém pozorovaný misí TESS během roku 2018, ve kterém byl odhalen pokles světla hvězdy kvůli dalšímu tělesu. TOI-503 je unikátní horká hvězda, v jejímž spektru můžeme najít výrazné stopy těžších prvků, jakými jsou železo, kobalt či nikl,“ popsal Kabáth.

Jelikož jde o první systém s hnědým trpaslíkem v okolí podobné hvězdy, bude podle něj zajímavé studovat a pochopit jejich vzájemnou interakci. „Tento objekt je také prvním potvrzeným hnědým trpaslíkem z hvězdárny v Ondřejově,“ dodal.

Nové debaty o hnědých trpaslících

Doktorand Ján Šubjak, který během analýzy dat z Ondřejova a jiných observatoří spolupracoval s týmem z Harvardovy univerzity ve Spojených státech a s dalšími vědeckými skupinami z Indie, Německa, Španělska, Francie a Švédska, k tomu poznamenal:

„Hnědý trpaslík je nesmírně fyzikálně zajímavý objekt, o němž se vede mnoho diskuzí. Stejně je tomu i v případě hvězd typu TOI-503.“

Foto: Václav Kocourek, archív Astronomického ústavu AV ČR

Perkův dvoumetrový dalekohled (největší dalekohled v ČR) umístěný na observatoři v Ondřejově se podílí na výzkumu extrasolárních planet.

Objevení tohoto systému se tak dá vnímat jako jakési vzájemné přemostění, které umožňuje nový náhled na tyto objekty. To má podle odborníků velký význam pro pochopení jejich vzniku a vývoje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám