Hlavní obsah

Náš objev zatřese zeměkoulí, oznámil šéf mise NASA na Marsu

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objev, který zatřese zeměkoulí, slibuje veřejnosti John Grotzinger, vědecký šéf mise robotického vozítka Curiosity na Marsu. Ačkoli není oficiálně nic potvrzeno, americká média spekulují o důkazu existence života na Marsu. Zatím jsou známy jen pozemské formy života.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace fungování vozítka Curiosity na MarsuVideo: NASA, Novinky

 
Článek

"Máme údaje, které patří k těm, co se zapíší do učebnic dějepisu," rozplýval se Grotzinger před reportéry rozhlasové stanice NPB, aniž poodhalil další detaily. Na ty si musí veřejnost počkat až na začátek prosince, kdy v kalifornském San Francisku proběhne konference Americké geofyzikální unie.

Odborníci však předpokládají, že vozítko Curiosity při analýze vzorků povrchových půd a hornin narazilo na chemické sloučeniny, které jsou spojeny s nějakou formou živých organismů. Prvotní nadšení ovšem mírní skeptické hlasy, které upozorňují, že ověření výsledků analýzy může být problematické.

Šance na nalezení klíčového vzorku jsou nízké

"Pokud našli stopy molekul organického typu, které jsou složité, bylo by to ohromující," uvedl vědec Peter Smith z Arizonské laboratoře pro planetární a lunární výzkum. Podle něj by mohlo jít o zbytky složitých životních forem, které se kdysi toulaly po Marsu. "Ale šance na nalezení takového vzorku písku z náhodného vzorku duny jsou velmi, velmi nízké," dodal Smith citovaný severem Wired.

Vozítko Curiosity, vyrobené v USA nákladem 2,5 miliardy dolarů, přistálo na povrchu rudé planety počátkem letošního srpna. V blízkosti Galeova kráteru se má pohybovat po dobu nejméně dvou let. Robot je vybaven deseti vědeckým nástroji, jeho výzkumným "srdcem" je ale analytická laboratoř SAM určená k rozboru marsovského povrchu. Právě výzkumný modul SAM je podle Grotzingera odpovědný za nový senzační objev.

Reklama

Související články

Kus Marsu na prodej! Cena: 5 000 000 Kč

Měsíc už není v módě. Zatímco před lety byly prodejním hitem luxusní hodinky s měsíčním prachem, nyní je zájem o kousek jiného vesmírného objektu. Do prodeje...

Výběr článků

Načítám