Hlavní obsah

Částečné otevření vysokých škol využije jen menšina

Novinky, Filip Šára, Klára Beranová

Školy v pondělí 7. prosince přecházejí do třetího stupně protiepidemického systému PES. U vysokých škol to znamená převážně distanční výuku, ta má však v případě laboratorních i jiných cvičení výjimky. Do škol se budou moci vrátit k prezenční výuce i studenti prvních ročníků VŠ, pokud jich nebude více než 20 v jedné skupině. Zdaleka ne všechny univerzity se ale hodlají k výuce naživo ještě do konce roku vrátit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Symbol Univerzity Karlovy, budova pražského Karolina. Ilustrační foto

Článek

Na většině vysokých škol se bude lišit návrat studentů fakultu od fakulty. „V tomto duchu jsme informovali děkany jednotlivých fakult. Ti tak budou moci rozhodnout, zda studenti od 7. prosince do škol nastoupí. Rozšíření výuky je tedy na uvážení jednotlivých fakult, kterých má Univerzita Karlova (UK) celkem 17,” sdělil Novinkám tiskový mluvčí UK Václav Hájek.

Plaga: Státní maturity se nemění. Školy si budou moci volit typ přijímaček

Domácí

Podobně rozhodla i Ostravská univerzita nebo Univerzita Pardubice. „Většina fakult nicméně potvrzuje, že prezenční výuku do konce roku i přes nově přijatou možnost nezahájí. Mnohé fakulty nechtějí na krátký čas měnit fungující systém výuky, který je navíc podmíněný rozdělením studentů do malých skupin,” objasnila vedoucí Oddělení propagace a vnějších vztahů pardubické školy Martina Macková.

Studenti by si museli narychlo sehnat ubytování

Jednotlivé fakulty budou o výuce rozhodovat i v Brně na Masarykově univerzitě. „Studenty ale nicméně nechceme vystavovat situaci, kdy by na konci roku museli řešit ubytování. Je řada studentů, kteří byli ubytováni v privátním sektoru a ty by byty z logických důvodů pustili. Nemůžeme po nich chtít, aby si na poslední chvíli sháněli něco někde,“ oznámila brněnská škola.

Jednotný přechod na prezenční výuku nepředpokládají ani v Plzni. „Jednotlivé fakulty a vyučující využijí těchto v našem případě třinácti dnů na setkání se studenty v těch předmětech, kde je to nejvíce potřeba, a to například pro zopakování a shrnutí učiva před zápočtovými testy nebo pro prakticky zaměřenou výuku. Zápočtové testy by mohly proběhnout prezenčně i tak, protože zkoušení je ve skupinách po deseti studentech dovoleno už nyní,” upřesnila mluvčí Západočeské univerzity (ZČU) Šárka Stará.

Středoškoláci se do škol vrátí 7. prosince

Věda a školy

Na Univerzitě Hradec Králové (UHK) taktéž 7. prosince nedojde k plošnému návratu všech studentů k prezenční výuce – pro většinu platí dokončení semestru v online formě. „Vzhledem k tomu, že by šlo o velmi krátkou dobu, která by se návratu do prezenční výuky týkala, se toto dotkne pouze studentů vybraných oborů a studijních oblastí, a to vždy v souladu s opatřením vlády,” uvedl mluvčí UHK Jakub Novák.

I v Liberci se bude provoz na jednotlivých fakultách lišit. „Technické fakulty, především fakulta strojní, fakulta textilní a fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií se pokusí zavést prezenční výuku. Oproti tomu ekonomická fakulta a fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická povedou z valné většiny svou výuku stále online, a to až do konce semestru,” odpověděl na dotaz Novinek mluvčí Technické univerzity v Liberci Radek Pirkl.

„Na fakultě zdravotnických studií je drtivá většina studentů na praxích, v rámci kterých v těchto dnech výrazně pomáhají ve zdravotnických zařízeních, do školy se tedy také hromadně vracet od pondělí nebudou,” řekl s tím, že také tam, kde přejdou na prezenční výuku, někdy povedou určité přednášky či cvičení online.

Některé školy prezenční výuku vůbec neobnoví

Některé školy ale mají jasno a prezenční výuku vůbec neobnoví. Například vysoká škola ekonomická (VŠE) v Praze už v říjnu rozhodla, že výuka bakalářských a navazujících magisterských studijních programů bude do 18. prosince, kdy končí zimní semestr, realizována online formou. „V podmínkách VŠE by realizovatelnost opatření (omezení na 20 osob apod.) byla velmi problematická,” vysvětlila mluvčí VŠE Martina Mlynářová.

Vraťte studenty na vysoké školy, žádá vládu rektor Masarykovy univezity

Domácí

Kvůli limitu 20 studentů neplánuje v pondělí otevřít ani Metropolitní univerzita Praha (MUP). „Nařízení učit prezenčně jen 1. ročníky je nerealizovatelné, protože by znamenalo nutnost zásadního přepracování stávajících rozvrhů, což by vedlo ke zhoršení kvality služeb. Z tohoto důvodu nebudeme také otevírat prezenčně ani výuku seminářů,“ uvedl na dotaz Novinek prorektor pro pedagogickou činnost a studijní záležitosti MUP Jan Bureš.

Dnes do školy, zítra doma, v pátek do školy. Vládní podmínky komplikují návrat maturantů

Domácí

I podle mluvčí České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze Karly Mráčkové znamená stanovený limit 20 lidí ve skupině značné omezení. „Zbývají dva poslední týdny výuky. Lze předpokládat, že u velkého počtu studijních předmětů se nastavené online schéma již teď měnit nebude, protože by to nebylo vzhledem ke krátké době kontaktní výuky efektivní,” řekla.

VŠCHT výuku vítá

Naopak Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) nové opatření kvůli velkému množství laboratorní výuky vítá. Její vedení tak rozhodlo o dokončení teoretické výuky v zimním semestru distančním způsobem. Umožní ale laboratorní výuku pro všechny ročníky po skupinách max. 20 studentů a využití možnosti prezenční výuky pro první ročníky ke konzultacím a postupovým testům, jak informoval mluvčí VŠCHT Michal Janovský.

Obnovení prezenční výuky? V této podobě to spíš uškodí, píší středoškoláci Plagovi

Věda a školy

Zcela rozhodnuto zatím není ještě na pražském ČVUT nebo na Univerzitě Palackého v Olomouci (UPOL). „Některé fakulty zřejmě prezenční výuku obnoví, musí se ale ještě doladit detaily,“ řekla Novinkám mluvčí UPOL Gabriela Sýkorová Dvorníková.

„Situaci uvítá Fakulta architektury ČVUT, kde probíhá ateliérová výuka v menších kontaktních skupinách složených ze studentů různých ročníků,” napsala prorektorka pro bakalářské a magisterské studium ČVUT Gabriela Achtenová.

Studenti vysokých (i středních) škol, kteří v pondělí 7. prosince nastoupí k prezenční výuce, se každopádně mohou vrátit na internáty a koleje už v neděli – záležet bude na rozhodnutí jednotlivých ubytovacích zařízení. Pokud jim to umožní, nebude to podle ministerstva školství v rozporu s krizovým opatřením, jak Novinkám potvrdila tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám