Hlavní obsah

MPSV chystá dotace 1,7 miliardy na budování dětských skupin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dotace o celkové výši 1,7 miliardy korun z Národního plánu obnovy (NPO) na budování dětských skupin připravuje aktuálně ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Výzvu k podávání žádostí o peníze plánuje vyhlásit v tomto měsíci. Podporu budou moci získat kraje, obce, vysoké školy i další veřejné instituce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Ministerstvo Mariana Jurečky (KDU-ĆSL) o tom tento týden informovalo na svém webu.

Podávání žádostí o celkem 1,7 miliardy korun z NPO na dětské skupiny skončí do sedmi měsíců. O podporu mohou žádat kraje, obce, města, ministerstva, vysoké školy, výzkumné ústavy, úřady, státní agentury, některá muzea, galerie a divadla i další instituce.

Získat mohou od tří do 20 milionů korun na nákup pozemků a budov, na rekonstrukce, výstavbu, přístavby, úpravu venkovních prostor či modernizaci zázemí pro veřejná i pro svá podniková zařízení.

Dětské skupiny by mohly zdražit, navrhuje MPSV

Domácí

Posuzovat se bude počet vytvořených míst pro děti a také nízká spotřeba energií v nových objektech či energetické úspory po opravách. Projekty musí být hotové do konce srpna 2025. Peníze by se měly proplatit zpětně.

Pět výzev

  • Z plánu obnovy má MPSV k dispozici celkem téměř 22,5 miliardy korun na dětské skupiny, rozšíření a modernizaci sociálních služeb a na podporu zaměstnanosti. Dosud vyhlásilo čtyři z 12 plánovaných výzev.
  • Loni v první výzvě nabídl resort na dětské skupiny 2,74 miliardy korun a ve druhé vyčlenil 2,8 miliardy korun na rozvoj sociálních služeb. Poslední kola pro podávání žádostí skončila v listopadu. Tiskové oddělení před pár týdny uvedlo, že se posuzuje 43 žádostí o 650 milionů korun na dětské skupiny a 25 žádostí o 1,8 miliardy Kč na sociální služby. Na vyrozumění žadatelů má úřad 105 dní.
  • Do konce února bylo možné žádat o 228 milionů korun na elektromobily a hybridy pro sociální služby. Vozidla jsou pro pečovatele a další pracovníky, kteří dojíždějí za seniory či postiženými.
  • Na konci června pak končí termín pro podávání žádostí o peníze na rekvalifikace. Úřad práce ČR může rozdělit miliardu korun.
  • Pátou výzvu vyhlásí ministerstvo teď v březnu - právě na dětské skupiny.

Vláda si umetla cestu ke zvyšování daní

Domácí

Dětská skupina

Dětská skupina je formální název a vymezení pro specifickou formu péče o děti ve věku od šesti měsíců do zahájení povinné školní docházky. Jde o oblast péče, která je alternativním řešením k oficiálním zařízením preprimárního vzdělávání: mateřským školám. Přestože je jejich činnost podobná, dětská skupina jako specifická oblast péče není svázána tolika normami a směrnicemi jako MŠ.

Služba hlídání a péče o dítě v dětské skupině nezajišťuje vzdělávání dítěte, nicméně je mu poskytována výchovná péče zaměřená na rozvoj jeho schopností a kulturních a hygienických návyků přiměřených jeho věku.

Maximální počet dětí v dětské skupině je 24, počet pečovatelů je 1-2, přičemž další navýšení pečovatelů se odvíjí od počtu dětí ve věku do dvou let ve skupině.

Dětská skupina jako forma preprimárního vzdělávání je ukotvena zákonem č. 247/2014 Sb. z 29. listopadu 2014. Zákon stanovuje specifické podmínky provozu.

Národní plán obnovy má přispět k zotavení ekonomiky po covidové epidemii a k nastartování reforem. Česko z něj může vyplatit až sedm miliard eur (nyní v přepočtu asi 164,5 miliardy Kč).

Adaptační skupiny pro děti z Ukrajiny budou pokračovat do června

Věda a školy

Ministerstvo školství navýší dotaci na podporu školních obědů

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám