Hlavní obsah

Ministerstvo školství navýší dotaci na podporu školních obědů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství se pro letošní rok rozhodlo navýšit dotaci na podporu školního stravování pro žáky základních škol z rodin v dlouhodobě nepříznivé finanční situaci. Z důvodů zvýšení cen potravin a energií byla původní alokace 60 milionů korun navýšena na 100 milionů Kč, informoval resort v tiskové zprávě. Žádosti o dotaci se podávají nejpozději do 31. ledna 2023.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Školní jídelna - ilustrační foto

Článek

Výzva pro nestátní neziskové organizace na podporu školního stravování pro žáky ZŠ v roce 2023 navazuje na vyhlášení dotačního programu pro roky 2016 až 2022.

Zatímco před šesti lety byla průměrná cena oběda ve školní jídelně 24 korun, v současnosti to je 34 Kč, upozornil úřad. Počet dětí, jejichž rodiny nejsou schopny finančně zajistit obědy, se tak podle MŠMT neustále zvyšuje.

Zlepšit tím i školní výsledky

„V praxi se nám potvrdila velmi úzká provázanost mezi základní potřebou žáka, tedy pravidelným obědem, a jeho školními výkony. Chceme proto pomoci potřebným rodinám tak, aby žák měl možnost zúčastnit se všech školních aktivit díky prominutí úhrady za školní stravování a nebyl z důvodu neúčasti na těchto aktivitách vyčleňován z kolektivu,“ poznamenal k tomu náměstek pro sekci vzdělávání a mládeže na MŠMT Jan Mareš.

Asociace učitelů kritizují rozhodnutí vlády, aby zvýšení platů šlo pouze na odměny

Věda a školy

Důvodem neúčasti žáků bývá podle Mareše buď potřeba finančního pokrytí takových aktivit, nebo jejich únava v případě, že nemají v poledne oběd.

Žádost o dotaci mohou podat neziskové organizace, které ve své hlavní činnosti vykonávají aktivity zaměřené na sociální pomoc rodinám v nepříznivé finanční či osobní situaci. Finance pak příslušná organizace poskytne formou daru školám, které vytipují potřebné žáky podle daných kritérií, která jsou obsažena v textu výzvy.

Inspekce: Do důchodu odejde v příštích deseti letech 30 procent učitelů ve školkách

Věda a školy

V rámci výzvy lze např. podpořit pouze děti, kteří jsou žáky ZŠ v případě, že základní vzdělávání v této škole není poskytováno za úplatu, a jejichž rodina se ocitla v nepříznivé finanční situaci. Tím je míněno, že jejich situace jim nedovoluje, aby žákovi bylo poskytováno školní stravování za úplatu.

Za rodinu v nepříznivé finanční situaci se nepovažuje rodina žáka:

  1. který je umístěný ve školském zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy podle zákona;
  2. jemuž je základní vzdělávání v základní škole poskytováno za úplatu.

Žáka lze podpořit z výzvy pouze v případě, že s tímto vysloví souhlas nebo o podporu požádá danou neziskovou organizaci základní škola, do níž je žák přijat, a jeho zákonný zástupce.

Samotný text výzvy je k dispozici na webu ministerstva.

Školní obědy mohou v únoru zdražit o 20 procent

V prosinci jsme navíc psali, že hlavní jídla ve školních jídelnách by mohla být od 1. února 2023 o 20 procent dražší než stejný měsíc roku 2022. Cena za přesnídávky a odpolední svačiny by se mohla zvýšit až o 30 procent.

Růst ceny pokrmů by rovněž měl umožnit navýšení finančních limitů na nákup potravin pro jídelny ve školách.

Žákům z chudých rodin mohou pomoci dotační programy MŠMT, navýšení přídavků na dítě či projekt Obědy do škol, který spadá pod ministerstvo práce.

Hlavní jídla ve školních jídelnách by mohla od února zdražit o 20 procent

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám