Hlavní obsah

Dětské skupiny by mohly zdražit, navrhuje MPSV

Za pobyt potomka v dětské skupině by mohli rodiče příští rok zaplatit více peněz. Nejvyšší možná cena za měsíc na dítě do tří let, na jehož místo přispívá stát, by se mohla od ledna zvednout z nynějších 4000 Kč na 4720 korun. Počítá s tím nové nařízení, které připravilo ministerstvo práce.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Článek

Zvýšená částka má pokrýt náklady při zdražování. Návrh projedná vláda. Odbory se zvýšením úhrady nesouhlasí.

Dětské skupiny se starají o děti od půl roku do začátku školní docházky. Podle registru ministerstva práce funguje nyní v Česku 1449 těchto zařízení. Je v nich celkem 19 461 míst. Stát skupinám za určitých podmínek přispívá. Podporu poskytuje na místo, které obsadí aspoň na tři hodiny denně dítě rodičů, jež pracují, studují, podnikají či si zaměstnání hledají. U dětí do tří let je pak stanovena nejvyšší možná cena, kterou mohou rodiny ke státnímu příspěvku hradit.

Cenový strop upravuje novela o dětských skupinách, která platí od loňského října. Nejvyšší možná úhrada za měsíc teď dosahuje 4000 korun. Zákon počítá s valorizací. Podle normy vláda stanoví cenu vždy na daný rok od ledna, pokud se od poslední úpravy do konce září zdražilo nejméně o pět procent. Od loňského října do konce letošního září spotřebitelské ceny podle statistického úřadu vzrostly o 18 procent. O tolik by se podle návrhu měla zvýšit i maximální částka, kterou mohou rodiče ke státnímu příspěvku platit. Od ledna by tak měla činit 4720 korun měsíčně.

Ministerstvo v podkladech k navrhovanému nařízení uvedlo, že zvýšení úhrady může mít na rodinné rozpočty nepříznivý dopad. Autoři ale zdůrazňují, že náklady rostly a vyšší platba poslouží na jejich pokrytí.

Kratší rodičovská dopadne na školky i rodiče „nešikovných“ dětí

Domácí

„Poskytování péče v dětské skupině není výdělečnou činností, náklady na službu se zvedají a v některých případech by službu nebylo možné dále poskytovat, což by mělo ještě větší sociální dopady pro rodiče, kteří by bez zajištění služby nemohli dále vykonávat výdělečnou činnost,“ píše ministerstvo.

S úpravou cenového limitu nesouhlasí Českomoravská konfederace odborových svazů. Podle odborářů je navýšení příliš velké, což nepříznivě dopadne na rodiny.

Podle stanoviska Evropské komise musí služba fungovat jako nezisková a úhrada od rodičů nesmí být vyšší než státní příspěvek. Platba také nesmí překročit třetinu minimální mzdy, letos tedy 5400 korun. Pro příští rok navrhuje ministerstvo práce zvednout nejnižší výdělek ze 16 200 na 17 300 korun. Platba od rodičů by tak nesměla přesáhnout 5767 korun.

Dětských skupin v poslední době přibývá, a to hlavně díky evropských dotacím. Jen z Národního plánu obnovy může do budování a rozšíření skupin a jeslí putovat celkem sedm miliard korun. Sumu je nutné využít nejpozději do konce roku 2025. Ministerstvo práce uvedlo, že díky těmto investicím by se mohl počet zařízení zvednout o 40 procent. V Česku je nedostatek školek. Chybějí zvlášť ve větších městech. Má to dopad na zaměstnávání rodičů. ČR patří k zemím s nízkým podílem pracujících matek s malými dětmi.

Postiženým zdraží služby. Obávají se zhoršení péče

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám