Hlavní obsah

Vláda a vesmírná agentura EUSPA podepsaly memorandum o budově Nové Palmovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zástupci vlády a Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) podepsali v úterý memorandum o porozumění, a to o poskytnutí budovy Nová Palmovka v Praze, do které se má EUSPA v roce 2025 přestěhovat. Dokument podepsali ministr financí Zbyněk Stanjura, ministr dopravy Martin Kupka (oba ODS) a výkonný ředitel EUSPA Rodrigo da Costa.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Podpis memoranda o porozumění mezi Agenturou EU pro kosmický program (EUSPA) a vládou. Zleva ministr financí Zbyněk Stanjura, výkonný ředitel EUSPA Rodrigo da Costa a ministr dopravy Martin Kupka.

Článek

„Celkový budoucí přínos pro HDP České republiky do roku 2027 je odhadován na devět miliard korun s každoročním přínosem 600 milionů korun,“ uvedl Stanjura.

„Aplikace systémů družicové navigace, telekomunikace a pozorování Země využívají stamiliony Evropanů každý den. Kromě využití v dopravě je tu i zemědělství, energetika či nakládání s přírodními zdroji,“ řekl Kupka k důležitosti agentury sídlící v Praze.

V roce 2025 agentura opustí své současné sídlo v pražských Holešovicích, které je po loňském rozšíření agentury už kapacitně nedostatečné. Novým sídlem se po dostavbě stane dosud nedokončený objekt Nová Palmovka, který začala před osmi lety stavět městská část Praha 8, ale nedokončila jej. Předloni stavbu převzal magistrát, který plánuje na Palmovce také obytnou čtvrť.

Praha podepsala smlouvu s resortem financí o sídle kosmické agentury

Věda a školy

Agentura EUSPA má ředitelství v Česku už 10 let. Budova v Janovského ulici v Holešovicích pro 350 lidí už nestačí. V důsledku rozšíření působnosti EUSPA se postupně zvyšuje i počet pracovníků agentury, externích odborníků a konzultantů, kteří v agentuře působí, a to z původních 230 až na plánovaných 550 v roce 2027.

Da Costa je rád, že Česko patřičně reaguje na růst a posilování agentury EUSPA. „Nová budova a datové centrum nám poskytnou nové příležitosti k dalšímu rozvoji implementace Kosmického programu EU,“ dodal.

Agentura sdružuje řízení družicových programů EU

EUSPA se přestěhovala do Prahy z Bruselu 6. září 2012 ještě pod názvem Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém (GSA).

Ministerstvo dopravy představilo projekty pro ESA. Cílem je samostatný český kosmický let

Věda a školy

Agentura sdružuje mj. řízení provozu kosmických programů EU, včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů, jako jsou evropský globální satelitní systém Galileo, program Copernicus pro pozorování Země, evropský systém pro pokrytí geostacionární navigací EGNOS či GOVSATCOM pro družicovou komunikaci EU ve státní správě.

Stávající programy v budoucnu doplní program bezpečného družicového spojení IRIS2, který byl dojednán během českého předsednictví v Radě EU.

Pražská EUSPA zprovoznila další satelity pro navigační systém Galileo

Věda a školy

Navigační systém Galileo využívají už čtyři miliardy lidí

Věda a školy

Výběr článků

Načítám