Hlavní obsah

Ministerstvo bude školám na ukrajinské asistenty přispívat zatím do konce srpna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Školy, v nichž se učí ukrajinští uprchlíci, dostanou od ministerstva školství (MŠMT) i letos peníze na ukrajinské asistenty pedagoga. Finance jsou určené na uhrazení platů a dalších výdajů škol spojených s prací ukrajinských asistentů od ledna do konce srpna. O příspěvek mohou žádat veřejné mateřské, základní a střední školy a konzervatoře. Peníze obdrží nejpozději do 31. března.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ilustrační fotografie.

Článek

Ministerstvo to v úterý sdělilo v tiskové zprávě. Loni si podle úřadu o příspěvek požádalo zhruba 580 škol, které si rozdělily přibližně 114 milionů korun.

Cílem práce ukrajinského asistenta pedagoga je podpořit začleňování válečných uprchlíků z Ukrajiny do škol v Česku. Tito asistenti nemusí v aktuálním školním roce splňovat požadavky na výbornou znalost češtiny. Česky by podle legislativy měli umět natolik, aby se ve škole dokázali domluvit.

Na peníze budou mít nárok mateřské a základní školy, kde se učí alespoň 10 ukrajinských dětí

Úřad již dříve označil podporu ukrajinských asistentů pedagoga za mimořádně důležitou a avizoval, že jejich financování bude zajištěno po celý školní rok 2022/2023. V rozpočtu na letošek, který v závěru listopadu schválili poslanci, ale na opatření peníze vyčleněny nebyly, na což poukazovaly některé organizace a spolky věnující se vzdělávání.

Ukrajinští uprchlíci mohou mít i letos na vysvědčení pouze některé předměty

Věda a školy

Žádosti od 16. do 20. ledna skrze sběr dat

Školy mohou o peníze na ukrajinské asistenty učitelů žádat od 16. do 20. ledna prostřednictvím sběru dat, které organizuje ministerstvo. Uvádět budou počet ukrajinských běženců, kteří se vzdělávají v daném zařízení v běžných třídách.

Na peníze budou mít nárok mateřské a základní školy, kde se učí alespoň deset ukrajinských dětí. Střední školy a konzervatoře mohou o příspěvek žádat v případě, že vykážou alespoň 20 studentů z Ukrajiny.

Adaptační skupiny pro děti z Ukrajiny budou pokračovat do června

Věda a školy

Váleční uprchlíci z Ukrajiny začali do Česka přicházet po začátku ruského útoku na Ukrajinu 24. února minulého roku. Podle dat MŠMT se na konci září v českých mateřských, základních a středních školách učilo 50 285 dětí ukrajinských uprchlíků, tvořily asi 2,7 procenta žáků.

V Česku je podle statistik ministerstva zhruba 10 900 mateřských, základních a středních škol. Konzervatoří v ČR podle rejstříku škol a školských zařízeních funguje 18. Mateřské, základní a střední školy a konzervatoře navštěvuje v aktuálním školním roce 1 850 696 dětí a mladých lidí.

Do ZŠ v září chodilo 1 007 778 školáků a podle úřadu tak počet dětí v nich poprvé v historii České republiky překonal jeden milion. V minulém školním roce chodilo do základních škol 964 571 žáků.

Miliarda na asistenty bude. Balašův úřad je ale chce omezit

Domácí

Na ukrajinské asistenty dostanou školy téměř 114 milionů korun

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám