Hlavní obsah

Počet dětí na základních školách poprvé v historii překročil milion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do základních škol v září chodilo 1 007 778 školáků. Podle úřadů tak počet dětí v nich poprvé v historii České republiky překonal jeden milion. Tedy i díky dětem ukrajinských uprchlíků, poznamenal školský resort. Ukrajinských dětí je v základním školství aktuálně 50 859, tvoří tak 70 procent žáků cizinců. Většina z nich jsou děti uprchlíků před válkou. Počty jsou však nižší, než se očekávalo.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Čísla na svém webu ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo školství (MŠMT). Jeho zástupci již dříve několikrát avizovali, že přesné počty zveřejní do konce listopadu.

Celkem české mateřské, základní a střední školy a konzervatoře navštěvuje v tomto školním roce 1 850 696 dětí a mladých lidí. Na konci září se na nich učilo 50 285 dětí ukrajinských uprchlíků, což je 2,7 procenta žáků. Školáci s ukrajinským státním občanstvím se stali nejpočetnější skupinou cizinců mezi žáky českých škol. Nejvíce Ukrajinců je v ZŠ.

Z dat zcela jednoznačně vyplynulo, že je počet dětí a žáků-uprchlíků z Ukrajiny ve školách oproti původním očekáváním o něco nižší

„Z vykázaných dat zcela jednoznačně vyplynulo, že byl k 30. září 2022 celkový počet dětí a žáků-uprchlíků z Ukrajiny ve školách oproti původním očekáváním vycházejícím z průběžného monitoringu, jakož i souhrnných statistik ministerstva vnitra o celkovém počtu těchto uprchlíků v příslušných věkových kohortách na území České republiky, o něco nižší,“ uvedlo ministerstvo.

V souvislosti s válečným konfliktem v jejich domovině pak navštěvuje české ZŠ aktuálně 39 478 dětí, tedy asi 77,6 procenta všech ukrajinských školáků, plyne z dat ministerstva. Na prvním stupni se podle něj učí 22 717 ukrajinských uprchlíků, třídy na druhém stupni navštěvuje 16 761 dětí. Nejvíce azylantů na školách je v Praze, v Karlovarském a Plzeňském kraji.

Školky navštěvovalo na konci září 6904 ukrajinských uprchlíků, což je 1,9 procenta všech předškoláků. Ukrajinští uprchlíci a ukrajinští předškoláci s trvalým pobytem v Česku tak tvořili 55 procent cizinců v českých MŠ. Celkem navštěvuje školky 10 718 Ukrajinců, meziročně o 7665 ukrajinských dětí více. Nejvíce ukrajinských azylantů v MŠ je v Praze a v Karlovarském kraji.

Na ukrajinské asistenty dostanou školy téměř 114 milionů korun

Věda a školy

Na SŠ chodí nejméně azylantů

Nejméně utečenců z válkou zasažené země navštěvuje v Česku střední školy. MŠMT na SŠ ve svém sběru dat k 30. září registrovalo 3457 ukrajinských azylantů z celkem 7062 ukrajinských středoškoláků. Většina z nich studuje maturitní obory, na učebních oborech bez maturity je 1207 uprchlíků.

Nejvíce azylantů navštěvuje střední školy a střední odborná učiliště v Plzeňském a Karlovarském kraji. SŠ v Česku v září navštěvovalo přes 463 tisíc středoškoláků.

Při zahájení školního roku 1. září ministr školství Vladimír Balaš (STAN) uvedl, že podle odhadu ministerstva nastoupilo do škol v Česku 57 tisíc až 60 tisíc dětí z Ukrajiny. Řekl, že očekával vyšší počet středoškoláků. Řada dětí ve věku 17 let se podle něj na SŠ v ČR nepřihlásila, protože chtějí dokončit školní docházku na Ukrajině.

V ČR je podle statistik ministerstva zhruba 10 900 MŠ, ZŠ a SŠ. Ve školním roce 2021/2022 navštěvovalo mateřské školy 360 490 předškoláků, z toho 12 103 dětí mělo jiné než české občanství. Do základních škol v minulém školním roce chodilo 964 571 žáků, z toho 23 359 cizinců. Středoškoláků bylo celkem 446 245, z toho cizinců 10 053.

Nedostatek míst

Podle dostupných statistik MŠMT bylo nejméně žáků v základních školách ve školním roce 2010/2011. Do lavic tehdy zasedlo 789 486 dětí.

V současnosti někteří odborníci varují před nedostatkem míst na středních školách a gymnáziích v některých lokalitách. Na problém poukázal třeba analytik Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni. Na SŠ totiž v příštím školním roce zamíří nejvíce žáků za posledních 29 let. K přijímačkám se budou hlásit děti narozené v roce 2008. Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) tehdy na svět přišlo asi 119 tisíc dětí.

Na výstavbu škol přidá vláda půl miliardy

Domácí

Nedostatek míst v ZŠ pak aktuálně působí problémy zvláště v okolí Prahy a Brna, řekl již dříve ministr Balaš. Vláda proto na začátku listopadu schválila, že na výstavbu škol přidá půl miliardy.

Premiér Petr Fiala (ODS) tehdy uvedl, že objem peněz na výstavbu škol tím přesáhne 7,3 miliardy korun.

Ministerstvo školství již dříve vypsalo na podporu rozvoje výstavby ZŠ dva dotační programy s názvem Prstenec. První program Prstenec I se nyní dokončuje, konec druhého programu Prstenec II je naplánován na rok 2028.

Pedagogický institut začal upravovat učební plány školek

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám