Hlavní obsah

Měsíc může být až o 40 milionů let starší, ukazují vzorky z mise Apollo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow (Británie)

Náš Měsíc je o zhruba 40 milionů let starší, než se dosud předpokládalo. Tvrdí to mezinárodní tým vědců, který prozkoumal krystaly z lunárního prachu přivezeného na Zemi misí Apollo 17 v roce 1972. Ukázalo se tak, že várka lunárních hornin dopravená tehdy na naši planetu obsahuje nejstarší „kusy Měsíce“, jaké jsme kdy viděli. Dřívější výzkumy naznačovaly, že je Měsíc starý zhruba 4,42 miliardy let.

Foto: Profimedia.cz

Astronaut mise Apollo 17 Harrison Schmitt na Měsíci v roce 1972

Článek

Nový pohled na stáří nanokrystalů zirkonu ve vzorku měsíční horniny, který přinesla mise amerického vesmírného úřadu NASA v roce 1972, odhalil, že Měsíc vznikl nejméně před 4,46 miliardy let, napsal server New Scientist.

Apollo 17 byl zatím poslední kosmický let, během kterého člověk vstoupil na povrch naší přirozené družice.

Jak připomíná list The Guardian, přesné stáří Měsíce, který Zemi doprovází několik miliard let, bylo dosud předmětem odborných diskuzí.

Síra, vápník, kyslík, železo. Indické vozítko odhaluje prvky na povrchu Měsíce

Věda a školy

„Je neuvěřitelné, že můžeme mít důkaz, že kus horniny je nejstarším kouskem Měsíce, jaký jsme dosud našli. Je to opěrný bod pro tolik otázek týkajících se Země,“ uvedla vedoucí autorka studie zveřejněné v odborném časopise Geochemical Perspectives Letters Jennika Greerová z Glasgowské univerzity ve Skotsku.

Formování a ochlazování tělesa

Vědci odhadují, že zhruba 100 milionů let po vzniku Sluneční soustavy, kdy se už zformovaly planety, do Země narazilo těleso o velikosti Marsu a vymrštilo do jejího okolí velké množství materiálu.

Z něj nakonec vznikl Měsíc. Neuvěřitelná energie nárazu znamenala, že povrch družice byl zpočátku roztavený, přičemž magmatický oceán nakonec ztuhl.

NASA ukázala vzorky z planetky Bennu. K Zemi putovaly 1,9 miliardy kilometrů

Věda a školy

Krystaly zkoumané v nové studii vznikly právě během tohoto ochlazování. Jejich složení nabízí výzkumníkům možnost prozkoumat jejich stáří i stáří samotného Měsíce. Přesné určení ale i tak může být složité.

Podle vědců ale nová zjištění skutečně silně naznačují, že krystaly, a tedy naše družice, jsou staré nejméně 4,46 miliardy let.

„To posouvá stáří první dochované lunární kůry o zhruba 40 milionů let a stanovuje minimální věk vzniku Měsíce do 110 milionů let po vzniku Sluneční soustavy,“ shrnuli odborníci.

Astronauti nosí Pradu. Obleky pro lunární misi Artemis navrhne italská značka

Věda a školy

Indie chce do roku 2040 vyslat na Měsíc svého astronauta

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám