Hlavní obsah

Lékaři v Motole odstranili nádor žaludku bez nutnosti operace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úspěšném uplatnění speciální technologie EFTR v oblasti tlustého střeva lékaři Interní kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (2. LF UK) v Praze a Fakultní nemocnice (FN) FN Motol jako první v Česku využili tuto metodu i k odstranění časného nádoru v oblasti žaludku. Podařilo se jim to u 39leté pacientky. Pražská nemocnice o tom informovala v úterní tiskové zprávě.

Odstranění časného nádoru žaludku bez nutnosti operaceVideo: FN Motol

 
Článek

„Díky unikátnímu výkonu za pomoci techniky EFTR (Endoscopic Full-Thickness Resection) se nám nádor v žaludku podařilo úspěšně odstranit i bez nutnosti chirurgického zákroku. Vzorky byly odeslány na histologii a na jejich základě bude stanoven další postup. Většina pacientů s neuroendokrinními nádory má dobrou prognózu přežití, což, pevně věřím, bude i osud naší pacientky,“ sdělil přednosta Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol Radan Keil, který výkon provedl.

Jak k tomu přesně došlo?

Vzácnější typ nádoru

Pacientka se od svých osmi let léčí s cukrovkou 1. typu s řadou následných komplikací, které tato nemoc přináší.

Lékaři v Motole transplantovali srdce tříměsíční holčičce

Domácí

V rámci přípravy před plánovanou dialýzou byla navíc u pacientky zjištěna chudokrevnost. Lékaři provedli vyšetření žaludku pomocí gastroskopie, při kterém objevili v žaludku dva těsně sousedící polypózní útvary (polyp v lékařské terminologii obecně označuje výrůstek na sliznici – pozn. red.).

Následný histologický rozbor těchto útvarů potvrdil, že se jedná o tzv. neuroendokrinní nádor (vzácnější typ nádorového onemocnění).

Následná vyšetření naštěstí neprokázala, že by se nádor rozšířil i do jiných částí těla.

Maximálně dvoudenní hospitalizace

Jelikož se tedy neuroendokrinní nádor u pacientky nerozšířil mimo oblast žaludku – a rovněž s ohledem na jeho velikost –, lékařský tým se rozhodl pro využití technologie EFTR.

Metoda se na motolské klinice hojně využívá v běžné praxi při zákrocích v oblasti tlustého střeva, nově je však dostupná též modifikace pro výkony v oblasti žaludku a dvanácterníku.

Chirurg: Přelomová léčba zmenší nádor

Domácí

Patologický útvar se při této metodě endoskopicky odstraní spolu se stěnou orgánu v celé své šíři a současně se ještě před tímto odstraněním příslušné místo zajistí speciálním klipem (svorkou), aby nedošlo k proděravění stěny orgánu.

Pacient je díky EFTR technice ušetřen operačního výkonu s „otevřením“ dutiny břišní a i délka hospitalizace je zkrácena pouze na 24 až 48 hodin. Obdobný výkon na žaludku pomocí této techniky nebyl dosud v České republice uveřejněn, informuje FN Motol.

„Všechno proběhlo velmi rychle, uspali mě, asi 20 minut jsem byla na operačním sále a pak jsem se probrala a bylo to za mnou,“ svěřila se sama pacientka.

Dohodnuto. Protest lékařů končí, dostanou navíc až 15 tisíc

Domácí

Další odkládání neakutních zákroků? Pacienty to zatíží, míní lékaři

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám