Hlavní obsah

Další odkládání neakutních zákroků? Pacienty to zatíží, míní lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohoda mezi lékaři, odbory a ministerstvem zdravotnictví čeká na podpis. Lékařská komora poté vyzve členy ke stažení výpovědí z přesčasů a pomoci s vykrytím prosincových služeb v nemocnicích. Část neakutních operací se už ale nenávratně odložila. Ačkoliv nejde o ohrožení života, delší čekání na zákrok o týdny až měsíce se může na kvalitě života pacientů podepsat. Už teď se na neakutní operace kýl a žlučníků čeká několik měsíců.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Další odkládání výkonů je pro pacienty zatěžující. Mají zhoršenou kvalitu života, musí dlouhodobě dodržovat dietní režim při nemocech žlučníku nebo se musí u kýl fyzicky šetřit,“ přiblížil chirurg a předseda koloproktologické sekce chirurgické společnosti Július Örhalmi.

Při čekání se může stav pacienta zhoršit. „Může se vyskytnout žlučníková kolika, popřípadě vycestování kamene ze žlučníku do žlučových cest, což si může vyžádat další akutní péči a endoskopický nebo operační zákrok,“ upozornil Örhalmi.

V důsledku protestní akce lékařů, kteří chtěli dodržovat zákoník práce, omezily některé nemocnice péči a odložitelné zákroky přesunuly na leden nebo jarní měsíce příštího roku.

Dohodnuto. Protest lékařů končí, dostanou navíc až 15 tisíc

Domácí

Třeba brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny musela „v řádu měsíců“ posunout elektivní chirurgické operace žlučníků, kýl a křečových žil. Už teď se tam na tyto zákroky čeká od dvou do šesti měsíců. Podobně odložila „nižší desítky plánovaných výkonů“ nemocnice v Mostě. I tady šlo o neakutní žlučníky a kýly.

Pokud má pacient koliky, je jakákoliv prodleva podle předsedy České chirurgické společnosti Zdeňka Kaly riziko, do kterého by nešel. „Jsou ale situace, kdy je kýla bez symptomů a při vyšetření zjistíme podle lokalizace defektu ve stěně břišní a velikosti kýlní branky, že riziko uskřinutí není vysoké. Taková operace kýly se jistě dá odložit,“ řekl. Odložit se podle něj dají také operace křečových žil nebo bariatrické operace u obézních pacientů.

Bolest a méně pohybu

Na dlouho plánované výměny kyčelních nebo kolenních kloubů se nemocnice snažily nesahat. Skluz z pandemických let se stále dohání. Třeba v šumperské nemocnici se čeká na náhradu kyčelního kloubu 54 týdnů, ve Fakultní nemocnici Brno je to 36 měsíců a v břeclavské nemocnici 18 až 20 měsíců. Nemocnice to uvádějí na svých stránkách.

Feltl: Zdravotnictví je švédský stůl, který se vyjídá. A začíná to být vidět

Domácí

Ortopedi jsou ale závislí na dostupnosti anesteziologů v průběhu operace, a tady může být zádrhel. Zástupci lékařské komory před několika dny upozornili, že řadu nemocnic čeká omezení na oddělení ARO kvůli vypovězeným přesčasům.

„Odklad náhrady nosného kloubu může vést k prohloubení destrukce postiženého kloubu a zvýšení obtížnosti samotného plánovaného operačního výkonu,“ upozornil na možná rizika přednosta Ortopedické kliniky FN Brno Martin Repko.

Přetrvávající bolest s každým krokem přispívá k tomu, že pacient omezí pohyb, což se může projevit na zhoršení funkce některých orgánů. Delší prodlevy pak mohou způsobit, že se celkový zdravotní stav pacienta zhorší natolik, že už nebude moci zákrok podstoupit. Vliv na to má i závažnost dalších chorob, které pacient má, a schopnost zvládnout při operaci anestezii.

Anketa

Byla vám ze strany nemocnice odložena plánovaná operace?
Ano
40,7 %
Ne
59,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 123 čtenářů.

Šestiletý chlapec si usekl prst, ostravští lékaři mu ho přišili zpět

Domácí

Pozn.: V původním znění článku bylo uvedeno, že se na náhradu kyčelního kloubu v šumperské nemocnici čeká 54 měsíců. Jde však o týdny, za chybu se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám