Hlavní obsah

Dohodnuto. Protest lékařů končí, dostanou navíc až 15 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka, se kterou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) souhlasila Česká lékařská komora (ČLK) i zdravotnické odbory, spočívá v růstu výdělků lékařů o 5 tisíc až 15 tisíc korun podle stupně vzdělání a ostatních zaměstnanců nemocnic včetně nezdravotnických o pět procent. Řekl to po dnešním jednání. Finální dohodu chtějí zúčastněné strany podepsat v pátek, poté by měli lékaři odvolat protest.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlastimil Válek před jednáním Vlády ČR 15. listopadu 2023

Článek

Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka se peníze přímo k zaměstnancům dostanou po podepsání úhradového dodatku mezi pojišťovnou a nemocnicí. Jejich přijetí chce zajistit speciální bonifikací pro nemocnice.

Podle viceprezidenta ČLK Jana Přády, lídra protestní akce lékařů, bude konkrétní dohoda vypracována během několika dní.

V pátek ji podepíšou – a nespokojení lékaři, kteří od prosince vypověděli přesčasovou práci, akci odvolají, dodal. Do té doby lékaři podle něj výpovědi z přesčasů stahovat nebudou.

Průlom: Fiala oznámil dohodu s protestujícími lékaři

Domácí

Už minulý čtvrtek se s lékaři na navýšení objemu peněz i dalších požadavcích dohodl premiér. „Nabídl jsem lékařům 9,8 miliardy korun na navýšení mezd na rok 2024 v rámci úhradové vyhlášky,“ uvedl Fiala. Tentýž den kromě navýšení peněz pro zdravotnictví poslanci zrychleně odhlasovali možnost pro lékaře pracovat 24 hodin v kuse. Novela by měla platit od 1. ledna příštího roku. Pro hlasovalo 132 poslanců z 135 přítomných, tedy i zástupci opozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám