Hlavní obsah

Lékaři objevili protein, který může varovat před cukrovkou či rakovinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři v krvi identifikovali protein, o němž se domnívají, že by mohl sloužit jako včasné varovné znamení pro pacienty, které ohrožuje riziko cukrovky a úmrtí na rakovinu. Lidé s nejvyššími hladinami daného proteinu, tzv. prostasinu, mají dvakrát vyšší pravděpodobnost diabetu a o 43 procent vyšší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu. Vyplývá to ze studie, o které informoval list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Test na hladiny cukru v krvi (ilustrační foto)

Článek

Výzkumníci ze Švédska a Číny analyzovali dvě desetiletí zdravotních záznamů více než 4500 dospělých osob středního věku, kteří se účastnili studie ve švédském Malmö.

Není jasné, zda se vysoká hladina prostasinu podílí na vzniku onemocnění, nebo je pouze jeho biologickým ukazatelem a s rozvojem nemoci se zvyšuje.

Zjistili, že u osob s nejvyšší hladinou prostasinu byla téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost, že budou mít cukrovku než u osob s nejnižší hladinou. Tito lidé měli také o 43 procent vyšší pravděpodobnost úmrtí na rakovinu.

Podle první autorky studie, doktorky Süe Pao, která působí mj. ve fakultní nemocnici čínské Nankingské univerzity, je prostasin je potenciálním novým „markerem rizika“, tedy jakýmsi signálem či ukazatelem cukrovky, ale též může sloužit pro určení rizika úmrtí na rakovinu. A to zejména u lidí, kteří mají vysokou hladinu cukru v krvi.

Bílkovina reguluje krevní tlak

Prostasin hraje v těle několik rolí, např. reguluje krevní tlak. Ačkoli je známo, že cukrovka druhého typu zvyšuje riziko vzniku některých druhů rakoviny, včetně nádorů slinivky břišní, jater, střev a dělohy, není zcela jasné, proč tomu tak je.

Protirakovinná látka účinkuje na cukrovku 2. typu, oznámili čeští vědci

Věda a školy

Autoři studie v článku, který zveřejnil odborný časopis Diabetologia, popisují, že účastníci výzkumu, kteří měli vysokou hladinu prostasinu ale i cukru v krvi, měli výrazně vyšší riziko úmrtí na rakovinu.

„Těmto osobám by měla být věnována zvláštní pozornost,“ poznamenali vědci.

Není jasné, zda se vysoká hladina prostasinu podílí na vzniku onemocnění, nebo je pouze jeho biologickým ukazatelem a s rozvojem nemoci se zvyšuje. Jednou z možností, kterou autoři naznačují, je, že hladina tohoto proteinu se zvyšuje ve snaze potlačit vysokou hladinu cukru v krvi, ale není schopna ji zastavit nebo zvrátit způsobené poškození.

Přednostka Vašáková: Poznat rakovinu je velmi svízelné

Domácí

„Vztah mezi cukrovkou a rakovinou je málo známý a tento protein by mohl poskytnout možnou souvislost mezi těmito dvěma stavy,“ prohlásil seniorní autor studie Gunnar Engström z Lundské univerzity.

Je třeba další zkoumání

„Nyní musíme prozkoumat, do jaké míry je prostasin v příčinné souvislosti s těmito onemocněními, nebo zda je cenným ukazatelem zvýšeného rizika nemoci,“ dodal Engström.

Jojo efekt může zvýšit riziko srdečních onemocnění a cukrovky

Zdraví

Podle vědce by lékaři díky prostasinu mohli identifikovat jedince se zvýšeným rizikem cukrovky a rakoviny a nabídnout jim preventivní opatření.

Zaznamenali jsme průlom v léčbě hemofilie B, pochlubili se britští lékaři

Věda a školy

Data, na kterých jsou zjištění založená, nicméně badatelé získali pouze od lidí z jednoho města – nemusí se proto vztahovat na širší populaci. Upozornili rovněž na skutečnost, že hladinu prostasinu měřili ze zmražené krve odebrané pouze jednou. Ve výzkumu také nebyli schopni rozlišovat mezi různými typy cukrovky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám