Hlavní obsah

Diabetici loni umírali víc než dřív. Jejich celkový počet poprvé po půl století klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni zemřelo asi o 10 000 diabetiků víc než v předchozích letech. Novinářům to ve středu řekl Martin Prázný, vědecký sekretář České diabetologové společnosti. Odborníci podle něj neumí příčinu nárůstu úmrtí „rozklíčovat“, dávají ji ale do souvislosti s epidemií covidu-19.

Foto: Právo

Aplikace injekce inzulínu (ilustrační foto).

Článek

Podle dat lékařů a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) loni poprvé po více než 50 letech klesl celkový počet diabetiků. VZP, která je s 5,9 milionu klientů největší tuzemskou zdravotní pojišťovnou, loni evidovala 561 800 pojištěnců s cukrovkou, meziročně asi o 9400 méně.

Podle Prázného počet lidí s cukrovkou postupně stoupal od asi 250 000 až 270 000 lidí v 70. letech minulého století až po současných zhruba 1 050 000 lidí. V předchozích letech umíralo asi 37 000 až 38 000 lidí s cukrovkou ročně, loni jich zemřelo 48 000.

Nevejdete se do džín, které jste nosili v jednadvaceti? Pak vám hrozí vyšší riziko cukrovky

Zdraví

Na dotaz, co je příčinou nárůstu, řekl, že odborníci zatím na to nemají jednoznačnou odpověď. Poukázal na studie, podle kterých pacient s cukrovkou, který nemá dobré hodnoty glykémie, má vyšší riziko horšího průběhu či úmrtí na covid. Nárůst může podle Prázného souviset také s tím, že polovina cukrovkářů je starších 70 let, mohou mít také další choroby nebo mají nadváhu či jsou obézní.

„Ale bez covidu by žili dál a jen kvůli tomu, že přišlo takové závažné narušení běžného života, ať už to je omezování péče pravidelně poskytované, nebo vlastní onemocnění covidem, vidíme tam vzestup o 10 000,“ uvedl Prázný.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám