Hlavní obsah

Přednostka Vašáková: Poznat rakovinu je velmi svízelné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jediný účinný způsob, jak zjistit bující rakovinu plic v raném stadiu, kdy se ještě dá léčit, je vyšetření na radiologickém CT, řekla Právu přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty a Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Koziar Vašáková.

Martina Koziar Vašáková

Článek

Od 1. ledna běží pilotní screening na rakovinu plic. Kolik lidí se ho doposud zúčastnilo a jaké jsou výsledky?

Přes čtyři sta lidí bylo vyšetřeno na CT. Zpětná data z dovyšetření nemáme, ale už víme, že tam byly pozitivní záchyty, a ti lidé jsou řešeni v pneumochirurgických centrech.

Preventivní prohlídky mohou zachránit život. Přesto je Češi zanedbávají i v případě rakoviny

Speciály

Čtyři stovky jsou podle vás hodně, nebo málo?

Já myslím, že je to hodně. Program detekce jsme začali, když byl covid opět na vzestupu a byly zde velké problémy se zátěží pracovišť covidem. Paralelně s tím jde akreditace radiologických pracovišť. Není to totiž tak, že dotyčný se dá vyšetřit kdekoliv. Musí být vyšetřen nízkodávkovým CT na pracovišti, které k tomu má expertizu a absolvuje akreditační proces, který vůbec není jednoduchý. Začali jsme v lednu, kdy bylo akreditováno pouze minimum pracovišť, ale přidávají se další, dostupnost se zvyšuje. Ve druhém pololetí by měl být počet vyšetřených daleko vyšší.

Chápu to správně, že nádor plic se v počátečních – tedy léčitelných – stadiích vůbec neprojevuje a nemá vůbec žádné příznaky? Ani třeba kašel?

Bohužel je detekce rakoviny plic velmi svízelná záležitost. Žádný lepší nástroj než vyšetření nízkodávkovým CT nemáme. Screening musí být bezpečný, proto ta nízká dávka, a účinný. V rámci evropských výzkumných projektů se uvažuje i o testech, které by mohly ukázat určité markery z vydechovaného vzduchu a určit, že jedinec je vhodný pro radiační screening, ale zatím bohužel nejsme tak daleko.

Lékaři oznámili posun v léčbě rakoviny prsu

Zdraví

Screening může odhalit i uzly na plicích. Jsou tyto uzly předzvěstí zhoubného nádoru, něco jako polypy ve střevech, které mohou přerůst v karcinom?

Určitě. Radiolog nám popíše, že na plicích jsou určité uzly, a my musíme vyhodnotit, zda ten uzel je zhoubný, či nezhoubný. Pokud je tam vysoké riziko malignity, můžeme provést rovnou operaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám