Hlavní obsah

Cukrovka či vysoký tlak posilují riziko vzniku demence

Výskyt dvou či více chronických zdravotních problémů, jako je cukrovka či vysoký krevní tlak, už ve středním věku zvyšuje riziko vzniku demence více než dvojnásobně. K tomuto závěru dospěli podle deníku The Guardian autoři studie pro odborný časopis British Medical Journal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Výzkum provedli vědci z University College London a Pařížské univerzity, kteří vyhodnotili dlouhodobou souvislost mezi multimorbiditou – tedy dvěma nebo více chronickými onemocněními – a demencí.

Zaměřili se přitom na osoby se dvěma či více chronickými zdravotními potížemi a prozkoumali jejich zdravotní údaje ve věku 55, 60, 65 a 70 let. Kromě vysokého krevního tlaku a cukrovky brali v potaz ještě dalších jedenáct poruch včetně ischemické choroby srdeční, deprese a chronických onemocnění plic.

Domovů pro seniory s demencí přibývá, přesto se čeká i rok

Domácí

Použity byly údaje od více než deseti tisíc Britů a Britek za dobu od roku 1985 do roku 2019. Ukázalo se, že zatímco ve věku 55 let mělo dvě nebo více chronických onemocnění jen sedm procent z nich, ve věku 70 let se tento podíl zvýšil na 32 procent.

Důležitá je prevence

Demencí trpělo v březnu 2019 jen 3,9 procenta z těch, kteří ve věku 55 let neměli žádné chronické onemocnění nebo měli pouze jedno. Naproti tomu u lidí, kteří měli dva či více chronických zdravotních problémů, se vyskytlo 8,5 procenta případů této nemoci.

Otužováním proti nemocem

Zdraví

Po zohlednění dalších faktorů, jako je pohlaví, etnický původ, vzdělání, strava a životní styl, dospěli autoři studie k závěru, že pětapadesátníci se dvěma či více chronickými zdravotními problémy mají 2,4krát vyšší riziko demence ve srovnání s lidmi, kteří nemají žádné ze 13 zkoumaných chronických onemocnění.

U lidí ve věku 55 let se třemi nebo více chronickými onemocněními bylo dokonce až pětkrát vyšší riziko demence.

Výzkumníci proto upozornili, že účinná prevence a léčba chronických onemocnění ve středním věku by mohla pomoci zmírnit riziko demence ve stáří.

Gen obezity? Vědci ho už našli

Věda a školy

Označili to za „nezbytné vzhledem k absenci účinné léčby demence a jejím důsledkům“. Už dříve se vědělo, že u lidí trpících demencí je výskyt dvou a více chronických nemocí běžný. Chyběl však výzkum souvislostí mezi výskytem chronických onemocnění v mladším věku a rizikem vzniku demence.

Reklama

Výběr článků

Načítám