Hlavní obsah

První družice vypuštěné ze západní Evropy nedosáhly oběžné dráhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newquay (Británie)
Aktualizováno

První vyslání družic ze západní Evropy skončilo neúspěchem. Raketa LauncherOne vypuštěná speciálně upraveným Boeingem 747 společnosti Virgin Orbit, který odstartoval v noci na úterý z letiště u města Newquay v britském Cornwallu, kvůli „anomálii“ nedosáhla oběžné dráhy, sdělil na Twitteru Virgin Orbit. Firma chtěla při své první misi mimo základnu v USA vynést na nižší oběžnou dráhu devět satelitů.

Start modifikovaného Boeingu 747 společnosti Virgin OrbitVideo: Virgin Orbit, Reuters

 
Článek

„Zdá se, že nám anomálie zabránila v dosažení oběžné dráhy. Vyhodnocujeme informace,“ napsala nejprve na Twitteru společnost Virgin Orbit, jejímž spoluvlastníkem je britský miliardář Richard Branson.

„Odstraňujeme předchozí tweet o dosažení oběžné dráhy. O další informace se podělíme, jakmile to bude možné,“ dodala poté.

Výkonný ředitel firmy Dan Hart v prohlášení uvedl, že společnost podnikne nápravné kroky a doufá, že se „vrátí na oběžnou dráhu“.

Modifikovaný Boeing 747 vynesl raketu s nákladem a pak ji zdárně odhodil

Věda a školy

Raketa sice dosáhla za pomyslnou hranici vesmíru, ale ne požadované výšky - a devět satelitů zhruba o velikosti krabice od bot tím pádem nebylo možné vypustit, jak dále informoval Matt Archer z britské vesmírné agentury. Zda a kde části rakety spadnou zpátky na Zemi, není jasné.

„Zasaženy by však byly v tomto případě neobydlené oblasti,“ ujistil Archer, který potvrdil, že v příštích dnech má vyšetřování odhalit, jak došlo k technickému selhání a co bude dál.

Podobné lety v USA byly úspěšné

Upravený letoun Boeing 747 - nazvaný Cosmic Girl - vypustil raketu LauncherOne nesoucí devět satelitů 10. ledna po půlnoci SEČ ve výšce zhruba 10 700 metrů. Stroj odstartoval 9. ledna před půlnocí SEČ s raketou upevněnou pod křídlem a zamířil nad Atlantský oceán.

Když se zažehl druhý stupeň raketového pohonu, „došlo k systémové anomálii, která misi předčasně ukončila“, poznamenala společnost Virgin Orbit. Dodala, že to bylo poprvé, co její nosná raketa satelity nedopravila podle plánu na oběžnou dráhu. Předchozí podobné lety z území Spojených států byly úspěšné.

„Nedočkali jsme se první dopravy družic na oběžnou dráhu z Britských ostrovů. Na vině byl špatný směšovací poměr paliva a okysličovadla (kapalný kyslík) ve druhém stupni,“ shrnul na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Vzletu stroje Cosmic Girl přihlíželo kolem 2000 lidí. Boeing raketu vypustil přibližně po hodině letu. Letadlo se posléze bezpečně vrátilo na dráhu v Newquay.

Kde máme „galaktickou Británii“?

Tzv. horizontální start nosné rakety dané letovisko v jihozápadní Anglii, které má 20 tisíc obyvatel a proslulo díky spolehlivým vlnám Atlantiku, doslova katapultoval do centra pozornosti jako možné západoevropské centrum pro vypouštění malých družic.

„Newquay, máme problém,“ konstatovala televize Sky News. Zpravodajská stanice BBC hovořila ještě před startem o „milníku“ pro britské vesmírné letectví a o „zrození domácího průmyslu nosných raket“.

Před půldruhým rokem tehdejší premiér Boris Johnson nadšeně ohlašoval, že se z jeho země stane „galaktická Británie“. Na počest legendární britské rockové kapely Rolling Stones byla mise pojmenována podle jejího hitu Start Me Up.

Nová evropská raketa Vega při svém prvním komerčním letu selhala

Věda a školy

Podle agentury DPA jde tak o těžkou ránu ambiciózním plánům Británie, která se chce stát největším komerčním poskytovatelem startů malých satelitů v Evropě. Vláda v Londýně doufá, že kosmický průmysl v příštím desetiletí britskému hospodářství přinese 3,8 miliardy liber (téměř 104 miliardy korun).

Britský ministr průmyslu a obchodu Grant Shapps nicméně nyní potvrdil, že ambice země stát se přední destinací pro starty malých satelitů zůstává navzdory neúspěchu první mise nedotčena a bude následovat další pokus.

„Vesmír je obtížný,“ řekl Sky News. „Skvělé na této technologii je, že se nikdo nezranil, piloti se vrátili v letadle. Není pochyb o tom, že se zvednou, opráší se a půjdou do toho znovu,“ je přesvědčen Shapps.

Např. jiná úterní kosmická mise se ale vydařila. V 5:50 SEČ odstartovala z kosmodromu na floridském mysu Canaveral nosná raketa Falcon 9. Na oběžnou dráhu Země dopravila 40 telekomunikačních družic sítě OneWeb.

První velšskou družici sestavili v bývalé továrně na burgerové stánky. Letos zamíří na orbitu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám