Hlavní obsah

Klinická studie protinádorového přípravku vypadá slibně, pochvaluje si společnost Sotio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biotechnologická společnost SOTIO Biotech vlastněná skupinou PPF ve středu oznámila průběžné výsledky probíhající klinické studie Aurelio-03 fáze 1/1b. Ta je zaměřená na bezpečnost a účinnost přípravku SOT101 na bázi interleukinu 15 v kombinaci s pembrolizumabem u pacientů s pokročilými nádory. Data podle firmy ukazují, že léčba byla dobře snášena a u většiny měla klinický přínos.

Foto: archiv Sotio

Ilustrační snímek

Článek

Na dubnovém výročním zasedání Americké asociace pro výzkum rakoviny (American Association for Cancer Research, AACR 2022) v New Orleansu výsledky prezentoval Stephane Champiat z pařížského Ústavu onkologie Gustava Roussyho.

Podle něj výsledky přípravku SOT101 v kombinaci s pembrolizumabem prokazují velký potenciál interleukinu 15 v oblasti imuno-onkologie.

Protirakovinná látka účinkuje na cukrovku 2. typu, oznámili čeští vědci

Věda a školy

„Z jeho schopnosti posilovat vrozenou i adaptivní imunitní odpověď organismu na nádorové onemocnění by mohli do budoucna profitovat pacienti, kteří nemají jiné léčebné možnosti,“ shrnul Champiat.

Aby bílé krvinky zabíjely nádorové buňky

SOT101 je přípravek, který stimuluje imunitní systém – aktivuje bílé krvinky, hlavně T-lymfocyty a NK buňky, aby zabíjely nádorové buňky. V imuno-onkologii má jít o nadějnou terapeutickou látku, která se očividně zdárně kombinuje se zavedenými onkologickými léky.

Klinická studie Aurelio-03 hodnotí vedle podávání přípravku SOT101 jako monoterapie i jeho kombinaci s pembrolizumabem. Přínos této kombinace byl pozorován u 12 z 16 pacientů, a to i u nádorů, u nichž neměla efekt předchozí léčba tzv. checkpoint inhibitory (CPI). Lékaři podle zmíněné mezinárodní biotechnologické společnosti u pacientů zaznamenali částečný ústup nádoru, dlouhodobou stabilizaci onemocnění či úplné vymizení nádorových ložisek.

Společnost Sotio získá jihokorejskou technologii na vývoj protinádorových přípravků

Věda a školy

Data o bezpečnosti u pacientů, jimž je SOT101 podáván v kombinaci s pembrolizumabem v různých úrovních dávkování, navíc ukazují, že přípravek byl organismem dobře tolerován. Většina pozorovaných nežádoucích účinků nebyla závažná a objevila se jen přechodně. Na základě dosavadních výsledků byla stanovena doporučená dávka pro další klinickou studii fáze 2 na úrovni 12 μg/kg, tj. na hodnotu shodnou s doporučenou dávkou pro klinickou studii fáze 2 přípravku SOT101 podávaného jako monoterapie.

„Nastavení úrovně dávkování pro klinickou studii fáze 2 a prokázání bezpečnosti a účinnosti v kombinaci s pembrolizumabem ve studii Aurelio-03 byly pro Sotio klíčovým klinickým milníkem při vývoji našeho přípravku,“ poznamenal k tomu generální ředitel společnosti Radek Špíšek.

Nadějná data o účinnosti přípravku u pacientů, u kterých už proběhla nasazení jiných metod léčby, budou základem pro další hodnocení v navazující klinické studii Aurelio-04, což je klinická studie fáze 2 hodnotící účinnost a bezpečnost přípravku ve zmírněné kombinaci u pacientů s šesti typy pokročilých metastazujících nádorů.

Společnosti Sotio a Merck budou testovat protinádorový přípravek

Věda a školy

Tato studie proběhne ve spolupráci s americkou společností MSD (obchodní název společnosti Merck & Co.) a měla by být zahájena v průběhu druhého čtvrtletí tohoto roku. O těchto plánech jsme již psali.

Preklinická data dalšího přípravku a terapie

„Na letošním AACR jsme vědcům a odborníkům z celého světa poprvé představili také výsledky našich preklinických studií s přípravky SOT201 a BOXR1030. Tyto dva další protinádorové přípravky by měly vstoupit do klinické fáze letos,“ doplnil Špíšek.

PPF dala biotechnologické firmě přes 7 miliard na vývoj léčby nádorů

Ekonomika

V případě SOT201 jde o látku, která spojuje SOT101 a tzv. checkpoint (PD-1) inhibitor ve fixní kombinaci. BOXR1030 představuje hlavní projekt společnosti v rámci CAR-T buněčných terapií u nádorů z pevných tkání. Připravuje se pro každého pacienta zvlášť s využitím jeho vlastního imunitního systému. Laboratorně upravené bílé krvinky (T-buňky) jsou pomocí injekce vráceny do těla pacienta, kde najdou nádorové buňky – které následně mají likvidovat.

Oba přípravky při laboratorních testech rovněž prokázaly slibnou protinádorovou účinnost, jak informují zástupci společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám