Hlavní obsah

Klimatická změna zpomalí hurikány a tajfuny. A to není dobré

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klimatické změny by mohly v budoucnu zpomalit hurikány o zhruba 3,2 km/h. To sice může znít pozitivně, avšak ve výsledku by to vedlo k tomu, že dané oblasti pak budou zasaženy déle trvajícími silnými větry a dešti, upozorňují vědci, kteří využili klimatické modely k simulacím následného vývoje, klimatická data od roku 1950 a informace z nedávných bouří ke studiu hurikánů. Ty navíc mají úřadovat i letos.

Foto: AFP PHOTO / NOAA / RAMMB, Profimedia.cz

Vlevo zbytky hurikánu Harvey a vpravo hurikán Irma na ilustračním satelitním snímku z roku 2017

Článek

Vědci varují, že změna klimatu zpomalí pohyb hurikánů a tajfunů (souhrnně označovaných jako tropické cyklony), což povede k tomu, že bouře zasáhnou určité oblasti silnými větry a dešti po delší dobu.

Modely naznačují, že nárůst globálních teplot by vytvořil mohutné proudy, které by foukaly přes oblasti střední šířky a tlačily se k pólům. V kombinaci s určitými odchylkami v počasí by mohly bouře zejména podél východního pobřeží Spojených států či v obydlených oblastech v Asii zpomalit o 3,2 kilometru v hodině.

Do roku 2100 může zmizet polovina světových pláží

Věda a školy

„Toto je první studie, o které víme, že kombinuje fyzikální interpretaci a důkazy z klimatických modelů, že budoucí oteplování by mohlo vést k významnému zpomalení pohybu hurikánu,” konstatoval vedoucí analýzy, klimatolog Gan Zhang z Princetonské univerzity v USA.

Jeho tým shromáždil klimatické údaje za posledních 70 let a vybral šest možných vzorců oteplování pro globální klima. Poté vědci spustili ve své simulaci 15 různých možných počátečních podmínek pro každý ze šesti vzorců a přišli s 90 možnými prognózami.

Poté Zhang v počítačových modelech nechal nastavit předpoklad, že se světové hladiny oxidu uhličitého zčtyřnásobí a průměrná teplota planety vzroste přibližně o 3,9 stupně Celsia. A to jim dalo onen výsledek. Klimatologové zvolili takovou úroveň oteplení (+3,9 °C), protože se předpokládá, že by se tohoto bodu dosáhlo na přelomu století, pokud by se nepřijala veškerá opatření k omezení fosilních paliv.

Hrozba budoucích záplav

Data odhalila, že rotace bouřkového systému tropické cyklony by se tedy zpomalila asi o 3,2 km/h, což odpovídá 10 až 20 procentům jejich obvyklé současné rychlosti, když se vyskytnou v zeměpisných šířkách poblíž Japonska či New Yorku.

Tak silné hurikány hned po sobě v USA dosud neudeřily. Škody po Irmě a Harveym jsou astronomické

Amerika

Zhang jako příklad zmiňuje hurikán Harvey, který se v roce 2017 dostal přes Atlantik do Texasu a Louisiany a způsobil devastující záplavy, připravil o život 68 lidí a napáchal škody ve výši 125 miliard dolarů (přes tři biliony korun), připomíná list The Daily Mail.

Jedním z důvodů, proč byla tehdejší bouře tak destruktivní, je to, že se právě pohybovala pomaleji a přetrvávala déle.

Vliv hurikánů na letošní počasí v Evropě

Novinky již letos psaly, že v následujících obdobích může i podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) počasí „bláznit”. Globální oteplování, přesněji globální změny klimatu, totiž s sebou ještě více než samotné plíživé zvyšování průměrných teplot přináší právě hlavně vyšší výskyt extrémů v počasí.

Počasí může letos bláznit, říká NASA. Sluneční aktivita bude nejnižší za 200 let

Věda a školy

To pro Novinky potvrdila také Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress, která zmínila i několik konkrétních prognóz pro zbytek letošního roku s odkazem na americkou North Carolina State University, která vydala první nástřely, jak bude vypadat letošní hurikánová sezona v Atlantiku. Ta startuje 1. června a končí 30. listopadu a má být aktivnější než obvykle.

Očekává 18 až 22 pojmenovaných bouří, 8 až 11 hurikánů a z toho 3 až 5 vysokých kategorií. Univerzita tak usuzuje tak na základě teploty hladiny Atlantického oceánu a podmínek pro vznik jevu La Niña (ten je charakterizován zesílením pasátů a následným zesílením studeného Peruánského proudu), které vedou k aktivnějšímu vzniku hurikánů. Rok 2020 se tak srovnává s roky bohatými na hurikány, tj. 2010, 2011, 2016 a 2017 a hurikány Matthew, Harvey, Irma či Maria.

Hurikány ovlivňují i počasí u nás

„Loni v září počasí v Evropě ovlivnily hned dva ex-hurikány Dorian a Gabrielle. Není to poprvé, co na podzim ex-hurikány počasí nad starým kontinentem ovlivní. Vliv na počasí u nás mají zejména ty hurikány, které se z Karibského moře vydají na sever podél pobřeží Spojených států a po svém zeslábnutí se mění na běžnou tlakovou níži nad severním Atlantikem. Většinou přinesou větrné počasí a déšť,” vysvětlila Honsová.

Raritou podle ní bývá ve Středomoří tlaková níže, která v některých znacích připomíná hurikán, tedy vytvoří se v ní oko s minimem oblačnosti. Jedná se o poměrně vzácný jev, který nazýváme tzv. medikánem.

Reklama

Související články

Češi se začínají obávat změn klimatu

Skepticismus Čechů vůči dopadům změn klimatu je možná minulostí. Jak ukázal průzkum společnosti STEM, podle 84 procent lidí ohrožují klimatické změny naši...

Výběr článků

Načítám