Hlavní obsah

Když chobotnice ve spánku změní barvu, asi se jí něco zdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chobotnice mohou být předmětem nočních můr mnoha námořníků, nový výzkum nicméně přinesl další důkazy o tom, že i hlavonožci mohou sami snít, když spí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Předpokládá se, že chobotnice procházejí dvěma fázemi spánku: „tichým“ spánkem a „aktivním“ spánkem, z nichž ten druhý zahrnuje záškuby částí těla a rychlé změny ve struktuře a vzorování kůže, napsal list The Guardian.

Vědci z Okinawského institutu pro vědu a technologie (OIST) uvedli, že nejenže potvrdili, že chobotnice během této aktivní fáze spí, ale rovněž se ukázalo, že tato fáze vykazuje blízkou podobnost se spánkovou fází REM, která je známá u obratlovců včetně lidí. A právě v této fázi přicházejí sny.

OIST je jedním z nejúspěšnějších výzkumných pracovišť v Japonsku. Podle profesora Sama Reitera, hlavního autora výzkumu, výsledky jejich bádání naznačily, že by chobotnice mohly mít sny, nicméně neprokázaly to. „Určité vzory na kůži ve stavu bdělosti můžeme přiřadit k určitým situacím: lov, hrozby, maskování do různých druhů prostředí. Prokázali jsme, že toto vzorování se opět objevuje i během aktivního spánku,“ uvedl Reiter.

Možná sen, možná trénink

Je tedy možné, že se takto chobotnicím připomínají jejich zážitky během bdělosti, ale jak Reiter poznamenal, existují i jiná možná vysvětlení. Například že si chobotnice během spánku zdokonalují své maskovací vzory.

V článku v časopise Nature tým výzkumníků popsal, že zkoumal 29 chobotnic nočního druhu Octopus laqueus a odhalil, jak během denního světla tvorové zavírali oči a zaujímali klidovou polohu spojenou se spánkem. Každých zhruba 60 minut přitom u zvířat probíhaly rychlé změny barvy kůže, které trvaly asi minutu. Měnila se rovněž rychlost dýchání a také pohybu očí a těla.

Když vědci poklepali na nádrž, mohli sledovat, jak zvířata reagují. Zjistili, že chobotnice vykazují různé reakce v závislosti na tom, jestli jsou vzhůru, nebo zda jsou v klidné či aktivní fázi spánku.

Rybáři chytili chobotnici vážící 22 kilogramů

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám