Hlavní obsah

K Zemi se blíží vulkanicky aktivní kometa. Rostou jí „rohy“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaná sopečná kometa s označením 12P/Pons–Brooks v současné době směřuje v rámci své 71leté oběžné dráhy Sluneční soustavou k nejbližšímu bodu od Země. Nyní se neobvyklé vesmírné těleso letící směrem ke Slunci jeví, jako kdyby mu po nedávné explozi „narostly rohy“. Podle astronomů září jako malá hvězda a vyvrhuje do okolí superchladné „magma“.

Foto: Comet Chasers/Richard Miles

Kometa 12P (s viditelnými pomyslnými rohy) nasnímaná 26. července v rámci projektu sítě observatoří Las Cumbres

Článek

Aktuálně je nejzajímavější nová exploze komety. Letos se jedná o její první velkou erupci detekovanou za posledních 69 let, upozornil tento týden portál Space.com.

„Současný výbuch komety s názvem 12P/Pons-Brooks (12P) byl pravděpodobně způsoben tzv. kryovulkanismem,“ řekl Novinkám Petr Pravec z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Kometa 12P je tedy kryovulkanické těleso - zjednodušeně řečeno „studená sopka“.

  • Samotný kryovulkanismus je zvláštní druh sopečné činnosti, při němž dochází k výronům chladné hmoty na povrch tělesa.

Astronomové vysvětlili nečekanou dráhu tajemného objektu Oumuamua

Věda a školy

Výbuch 20. července

Dne 20. července několik astronomů zaznamenalo velké vzplanutí komety, která se náhle stala asi 100krát jasnější, než se obvykle jeví, jak uvedl web Spaceweather.com. Toto zvýšení jasnosti nastalo, když tzv. koma (obecně plynný obal komet) náhle nabobtnalo plynem a ledovými krystaly uvolněnými z nitra komety, což umožnilo odrážet více slunečního světla zpět k Zemi.

„K 26. červenci se koma rozrostlo na průměr asi 230 tisíc kilometrů, přitom jádro této komety má odhadovaný průměr jen asi 30 km,“ sdělil serveru Live Science astronom Richard Miles z Britské astronomické asociace.

Stejně jako všechny ostatní komety je i tento ledový objekt tvořen pevným jádrem, vyplněným směsí ledu, prachu a plynu, a je obklopen plynným obalem zvaným koma.

Ale na rozdíl od většiny komet se zde plyn a led uvnitř jádra hromadí natolik, že nebeský objekt může prudce explodovat a doslova vystřelit materiál - tzv. kryomagma - pryč ze svých útrob, a to trhlinami v plášti jádra.

Koma je plynný obal obklopující jádro komety, který se formuje při výrazně eliptickém oběhu komety v době blízkého míjení Slunce. Když se jádro komety přiblíží ke Slunci, tak se zahřeje a jednotlivé části sublimují. Tento proces zapříčiňuje „rozmazaný“ vzhled komet pozorovaných teleskopy a odlišuje je od pozorovaných hvězd. Koma je obecně tvořeno ledem a prachovými částicemi z komety.

Zajímavostí navíc je, že nepravidelnost ve tvaru rozšířené komy způsobuje, že kometa vypadá, jako by jí vyrostly pomyslné rohy.

Venuše je vulkanicky aktivní. Zjistilo se to z 30 let starých snímků

Věda a školy

Jiní odborníci přirovnali deformovanou kometu k lodi Millenium Falcon (odkaz níže), jednomu z ikonických vesmírných plavidel ze sci-fi ságy Hvězdné války.

Neobvyklý tvar komy je zřejmě způsoben nepravidelností ve tvaru jádra. Nicméně dané obří koma nakonec v budoucnu zmizí, protože plyn a led se příliš rozptýlí na to, aby nadále odrážely sluneční světlo.

Kometa 12P má jednu z nejdelších známých oběžných period ze všech komet. Tělesu trvá přibližně 71 let, než plně obkrouží Slunce.

„K Zemi bude 12P nejblíže 2. června příštího roku, ale její vzdálenost od naší planety nebude nijak malá - konkrétně to bude 231 milionů km,“ doplnil pro Novinky Pravec. V té době by měla být viditelná na noční obloze.

Planetka trefená sondou NASA za sebou táhne tisíce kilometrů dlouhý ocas z úlomků

Věda a školy

Na závěr je důležité zmínit, že nejde o jedinou kometu vykazující známky vulkanické aktivity.

Loni např. server Live Science napsal, že astronomové zaznamenali nečekanou sopečnou erupci na kometě 29P/Schwassmann-Wachmann.

Kolem Země obíhá nově nalezený „kvaziměsíc“. Jak dlouho s námi zůstane?

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám