Hlavní obsah

Kolem Země obíhá nově nalezený „kvaziměsíc“. Jak dlouho s námi zůstane?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše Země má specifickou novou přirozenou družici, tzv. kvaziměsíc. Planetu totiž během její roční cesty kolem Slunce doprovází asteroid 2023 FW13. Letos v březnu jej poprvé zaznamenala observatoř na Havaji.

Foto: Profimedia.cz

Umělecká představa jiného zemského kvazisatelitu: Kamoʻoalewa

Článek

Za kvaziměsíc je považováno těleso právě proto, že obíhá spolu se Zemí kolem Slunce a v průběhu toho ještě stihne jednou oběhnout i kolem ní, byť v „uctivější vzdálenosti“ než běžný měsíc - v tomto případě náš Měsíc. Obecně jsou dráhy tzv. kvazisatelitů nestabilní.

V obíhání kolem Slunce je sice malinký rozdíl, ale jen v rámci hodin, takže oběžná doba kolem Slunce je u Země i 2023 FW13 v podstatě stejná. Odhadem 15metrový objekt každopádně ovlivňuje gravitační síla naší planety jen velmi málo.

Během své oběžné dráhy kolem Slunce oběhne planetka 2023 FW13 tedy také Zemi, přičemž se podle databáze přiblíží až do vzdálenosti méně než 10 milionů kilometrů od naší planety.

  • Pro srovnání, náš Měsíc má průměr 3474 km a v nejbližším bodě své oběžné dráhy se nachází v okruhu 356 tisíc km od Země, jejíž kompletní obkroužení zvládne za přibližně 27,3 dne.

Saturnův měsíc opět překvapil. Vychrlil do vesmíru gejzír vodní páry vysoký 10 000 km

Věda a školy

Ačkoli se tento asteroid pohybuje - z astronomického hlediska - poměrně blízko Země, srážka s ohledem na jeho trajektorii nehrozí. „Dobrá zpráva je, že u dráhy tělesa se nemusíme obávat žádných srážkových překvapení,“ konstatoval podle webu Live Science astronom Alan Harris ze Space Science Institute v Boulderu v americkém Coloradu.

Trajektorii nově objeveného kvaziměsíce můžeme vidět zde.

U Země stráví 3800 let?

Někteří vědci odhadují, že se bude 2023 FW13 okolo Země pohybovat až do roku 3700. V její „blízkosti“ se podle odborníků vyskytuje už od roku 100 př. n. l. Pokud jsou výpočty správné, půjde o dosud nejstabilnější odhalený kvazisatelit Země. Obvykle jsou kvaziměsíce výrazně méně „trvanlivé“.

Asteroid byl poprvé sledován v březnu tohoto roku, a to observatoří Pan-STARRS, která leží na vrcholu vulkánu Haleakalā na Havaji. Zaznamenaly jej ale ještě i další dvě observatoře v Arizoně. Oficiálně zaregistrován byl 1. dubna.

Blue Origin vs SpaceX. NASA chce přistát na Měsíci i s modulem od Bezose

Věda a školy

„Podobných těles známe už více než desítku a může se potencionálně jednat o velice zajímavé objekty,“ okomentoval to pro Novinky Václav Glos z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Např. u kvaziměsíce Kamoʻoalewa objeveného v roce 2016 ukázala spektrální analýza podobnost s měsíčními křemičitany, mohlo by se tak jednat o první známý asteroid, který je úlomkem našeho Měsíce.

„Možná překvapivě je výzkum těchto blízkozemních těles velmi náročný, protože i když jsou relativně blízko k Zemi, tak se jedná jen o několik desítek metrů velké objekty, které je možné studovat pouze těmi největšími dalekohledy. V blízké budoucnosti se tak můžeme dočkat mise, která jeden ze zajímavých kvaziměsíců navštíví a prostuduje zblízka,“ doplnil.

Země má zřejmě nový miniměsíc. Je ale jen dočasný

Věda a školy

Nebezpečí srážky asteroidu se Zemí pominulo, hlásí astronomové

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Asteroid 2023 FW13
Kvaziměsíc

Výběr článků

Načítám